Weboldalunk karbantartás alatt áll. Az esetleges kiesésekért, hibákért elnézést kérünk. Köszönjük!
H i r d e t é s
Május 2018
KeSzeCsüSzoVa
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
Hirdetés

Szombaton avatják fel a Jézus Szíve-kilátót

Az esemény véget ért.

Ellenőrzött információk

Helység: Szentlélek

Helyszín: Gordon-tető

Időpont: 2013. Augusztus 17. 11:00 - 2013. Augusztus 17. 12:00

Kategória: Egyházi Egyházi események - RSS hírcsatorna

Szervező: Protemp Alapítvány, Gordon Prod Kft. vezérigazgatója

Kapcsolattartó személy: Gordon Prod Kft

Kapcsolattartó személy telefonszáma: 0266-248448

Feltöltő: Orsolya

Feltöltve: 2013. Augusztus 14. 14:02

Megtekintve 508 alkalommal | Szóljon hozzá!
Több mint három év után, szombaton nagyszabású ünnepségen avatják fel a Gordon-tetőn álló Jézus Szíve-kilátót. A közösségi összefogás révén létrejött építményről, illetve a hétvégére tervezett rendezvény részleteiről számoltak be a szervezők kedden.

„Úgy gondoljuk, hogy a Jézus Szíve-kilátó úgy a bogárfalviak, mint egész Farkaslaka község javára szolgálhat. Egy olyan alkotásról van szó, mely messzemenően kimagaslik minden más alkotás közül, ugyanakkor különlegességnek számít az is, hogy a beruházás civil kezdeményezésre indult” – mondta el bevezetőként Kovács Lehel, Farkaslaka község polgármestere. Az elöljáró kitért arra, hogy bár a szobor körüli térrendezés csak az elmúlt napokban fejeződött be, a kilátót így is egyre több turista látogatja meg. „Azt, hogy a 2005-ös árvíz után újjá tudtuk építeni községünket, a beruházás támogatásával köszönték meg Krisztusnak a helyiek, vállalkozók és civilek” – fejtette ki.

A 22,5 méter magas – melyből 21 méter a Zawaczki Walter Levente szobrászművész tervezte szobor, és 1,5 méter a talapzat – Jézus Szíve-kilátó Kelet-Európa legmagasabb Krisztus-ábrázolásának számít, Európa szinten a negyedik-ötödik legnagyobb ilyen alkotás, vázolta a kezdeményezést támogató Gordon Prod Kft. képviselője, Kovács Csaba, majd a világ különböző tájainak legnagyobb, legismertebb Krisztus-ábrázolásait sorolta fel, ismertetve ezek turisztikai jelentőségét.

Mint ismeretes, a kilátó létrehozásának ötlete 2003-ban, a bogárfalvi templom felavatásakor született meg Magyari Árpád, a Gordon Prod Kft. vezérigazgatójának, a Protemp Alapítvány elnökének, valamint Hajdó István valamikori gyergyószentmiklósi főesperes-plébános kezdeményezésére. „A kilátó mintegy folytatása a templomépítésnek, hisz reményeik szerint akárcsak Csíksomlyó, a Gordon-tető is zarándokhelynek számít majd” – mondta el a Protemp Alapítvány képviselője, Szíjgyártó Lajos.

2011-ben az Állami Épületfelügyelőség leállíttatta az építkezési munkálatokat, mint az alapítvány munkatársa elmondta: a kivitelezés hamarabb kezdődött, mint a terület beltelkesítése – ez, és nem tervezési hiányosság volt a két hónapos késleltetés oka. „Tavaly decemberben volt az építmény technikai átadása. A kilátó felavatása azért halasztódott idénre, mert a Jézus Szíve-szoborhoz méltó térrendezést kellett kivitelezni” – magyarázta Szíjgyártó Lajos. A kilátó tervét egyébként több neves magyarországi építész is pozitívan véleményezte, többek között a nemrégiben elhunyt, Kossuth-díjas Makovecz Imre is, aki a kezdeményezőknek – élete utolsó munkájaként – egy kápolnatervrajzot ajándékozott. A kápolna kivitelezését – melynek felnagyított látványtervét az avatóünnepség alkalmával lehet majd megtekinteni – 2020-ra tervezik a partnerek.

Az augusztus 17-ei ünnepség 11 órakor szentmisével veszi kezdetét, melyet Tamás József püspök végez, majd Oláh Dénes marosvásárhelyi főesperes tartja a szentbeszédet. Délben köszöntő- és méltatóbeszédeket mondanak a meghívottak, majd a rendezvény kulturális műsorral zárul. A szervezők közel 500 meghívót küldtek ki, és mintegy 1500–2000 részvevőre számítanak. Az esemény napján a szervezők Bogárfalváról és Szentlélekről mikrobuszokat indítanak a Gordon-tetőre, ugyanakkor a kilátóhoz vezető úton parkolókat jelölnek ki a gépjárművel érkezőknek. Mindezek ellenére arra szorgalmazzák kilátogatókat, hogy az esemény közösségi jellegének megőrzése érdekében minél többen gyalogszerrel tegyék meg az utat a helyszínre.

Forrás: www.szekelyhon.ro

Hozzászolások [ Új hozzászolás ]

Nincsenek hozzászólások.

H i r d e t é s
Partnerek Szekelyfold Más Rádió Kreativ Project Székelyszentlelek hircentrumpontro Régió Magazin Erdély TV Duna Stúdió Digital 3 Televízió Star Radio