Weboldalunk karbantartás alatt áll. Az esetleges kiesésekért, hibákért elnézést kérünk. Köszönjük!
H i r d e t é s
Szeptember 2018
KeSzeCsüSzoVa
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Hirdetés

A fekete leves - A kávéfőzés történetéről kiállítás

Az esemény véget ért.

Ellenőrzött információk

Helység: Székelyudvarhely

Helyszín: Haáz Rezső Múzeum

Időpont: 2011. Március 3. 10:00 - 2011. Május 8. 18:00

Kategória: Kulturális Kultúrális események - RSS hírcsatorna

Szervező: Haáz Rezső Múzeum

Kapcsolattartó személy: Haáz Rezső Múzeum

Kapcsolattartó személy telefonszáma: +40 266 218375

Feltöltő: Julia

Feltöltve: 2011. Március 1. 14:38

Megtekintve 854 alkalommal | Szóljon hozzá!
2011. március 3.  - 2011. május 8.

Museum Cafe – a Haáz Rezső Múzeum Kossuth utca 42. szám alatt levő képtárának földszintjén (a volt AWG üzlet helyén) ízléses, visszafogott cégtábla, a kirakatban fényesre vikszolt, régi, míves kávés kannák, a helyben pörkölt, főzött feketekávé utcára kiáramló illata hirdeti: erdélyi vándorútjának második helyszínére, városunkba érkezett A fekete leves kávétörténeti kiállítás. A múzeum által megálmodott és az intézménnyel nem első ízben partnerként együttműködő Gondűző Szálloda és Étterem által működtetett Museum Cafe tulajdonképpen „előfutára" és frappáns reklámja A fekete leves – a kávéfőzés története című kiállításnak.

A kávéház stílszerűen kapcsolódik és egészíti ki a tematikus kiállítást, amelynek májusig lesz házigazdája a Haáz Rezső Múzeum. Ennek a kávéfőzés minden rejtelmét részleteiben feltáró, a „fekete leves" érdekes, színes krónikájába és kultúrájába kalauzoló „illatos, zamatos" időszakos tárlatnak a beharangozóját stílszerűen a tárlat „fogadószobájában", a Museum Caféban ejtették meg. Miklós Zoltán múzeumigazgató és Saly Noémi, a budapesti Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum munkatársa, a kiállítás kurátora részletes sajtótájékoztatóján a témához passzoló illatos feketéről személyesen a Gondűző étterem tulajdonosa, Nagy György gondoskodott.
A Musem Cafe a kiállítás egész ideje alatt, egészen május 8-ig várja a látogatókat – közölte Miklós Zoltán igazgató. A nyitva tartást a múzeum órarendjéhez igazították, így aki szívesen meginna egy, a kirakatban reklámozott márkájú feketekávét, vagy esetleg egy illatos teát szürcsölgetne, netán egy eredeti székely gyümölcsből préselt almalére vágyik, az hétfőtől péntekig 9-17, szombaton pedig 13 óráig térhet be a hangulatos helyiségbe. A látogatók figyelmébe ajánljuk a dohányfüst-mentes kávézó emeleti részét is, ahol feketézés közben a kávétörténeti kiállításhoz illeszkedő kávécukor-gyűjteményt lehet szemügyre venni. Az üveg alá helyezett, 200 darabnál többet számláló „édes látvány" érdekessége, hogy az Miklós Zoltán gyűjtőszenvedélyének „gyümölcse".

A múzeumigazgató azt is elárulta, hogy az intézmény vezetősége nemcsak minőségi „fekete levessel", de a kávézóban lebonyolított, más, a kávéfőzés-történeti kiállításhoz illő rendezvényekkel – mint például a kávémárkákat reklámozó nyomtatott plakátokat bemutató kiállítás és kávézacc-jóslás – is traktálni fogja a közönséget. A helyi múzeum egy másik, kuriózumnak számító egyedi darabbal is kiegészítette a Budapestről rajtolt, Csíkszeredában már bemutatott vándorkiállítás anyagát. Az intézmény raktárából előkerült a „gőzmozdonyra" hasonlító, de teljes épségében megmaradt és működőképes 19. századi ipari kávépörkölő is. Ezt a fura, fekete masinát a kiállítás előkészületeinek helyszínén, a múzeum időszakos kiállítótermében magunk is szemügyre vehettük.

Itthon_Muvelodes/feketeleves0103A pénteki „fekete leves" még hátra van ugyan, de a tárlat teljes, több mint 200 darabot számláló anyaga már megérkezett a múzeumba. Látogatásunkkor az előkészületek még javában zajlottak, ám az egyelőre még kaotikus látványból, köszönhetően Saly Noémi szakszerű kalauzolásának, jó néhány érdekességet felfedezhettünk. Többek közt a Pilvax Kávéház egykori, legendás kávépörkölőjét, a világháborús hadszíntéren szolgáló, hordozható tábori kávéfőzőt, és nem utolsósorban azt a kávéfőző masinát, amelyet anno a híres székelyudvarhelyi származású Burszán Sándor mester kávéfőzőgép-készítő műhelyében fabrikáltak.

A pénteken 17 órakor nyíló A fekete leves - a kávéfőzés története című vándorkiállítás poénját semmiképpen nem akarjuk lelőni a kiállításon felvonultatott érdekesebbnél érdekesebb tárgyak részletes bemutatásával. Akit érdekel a feketézés története és egy időutazás erejéig szívesen elkalandozna a 17. századi míves kávésedények látványán át egészen a napjainkban használatos, modern kávégép-csodákig, annak azt ajánljuk, semmiképpen ne szalassza el a pénteki megnyitót. A tárlatot Szakács István Péter tanár, író méltatja, a látogatókat kalauzolja és a látottakról érdekesen, színesen, humorosan sztorizik Saly Noémi kurátor, a zenei aláfestésről pedig a Quartet zenekar fog gondoskodni.

Addig is mindenkit arra bíztatunk, hogy térjen be egy jóízű feketére a Museum Caféba, és közben ne feledje: az igazi, május 8-ig „fogyasztható" fekete levest március 3-án, pénteken délután öt órakor szervírozzák!

 

Hozzászolások [ Új hozzászolás ]

Nincsenek hozzászólások.

H i r d e t é s
Partnerek Szekelyfold Más Rádió Kreativ Project Székelyszentlelek hircentrumpontro Régió Magazin Erdély TV Duna Stúdió Digital 3 Televízió Star Radio