Weboldalunk karbantartás alatt áll. Az esetleges kiesésekért, hibákért elnézést kérünk. Köszönjük!
H i r d e t é s
Május 2018
KeSzeCsüSzoVa
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
Hirdetés

Az anyanyelv napja Gagyban – huszadszor

Az esemény véget ért.

Ellenőrzött információk

Helység: Gagy

Helyszín: Kultúrotthon

Időpont: 2012. Május 25. 08:00 - 2012. Május 25. 15:00

Kategória: Kulturális Kultúrális események - RSS hírcsatorna

Szervező: Móra Ferenc Általános Iskola és Alapítvány

Kapcsolattartó személy: Móra Ferenc Általános Iskola

Kapcsolattartó személy telefonszáma: +40 266-220065

Feltöltő: Julia

Feltöltve: 2012. Május 22. 13:26

Megtekintve 421 alkalommal | Szóljon hozzá!

2012. május 25-én, pénteken Gagyban a Bán József tanítóról elnevezett kultúrotthon színpadán környékbeli iskolások és fiatalok anyanyelvi vetélkedőre gyűlnek össze. Bár a legtöbb kisiskolás nem tudja, születésük előtt már jóval ugyanilyen izgalommal álltak színre Gagyban a vidék legjobb vers- és prózamondói. Ugyanis idén huszadik éves a Móra Ferenc vers- és prózamondó verseny.

Talán nincsen is olyan magyar ember, aki Móra Kincskereső kisködmönének főhőséről, Gergőről ne tudna, illetve nem hallotta volna például A csókai csóka, vagy a Zengő ábécé rímeit. Éppen ezért került fel Gagyban, az akkori pedagógusok döntése szerint, Móra Ferenc neve az intézmény névtáblájára a kilencvenes évek elején, a Demeter István faragta szobor a folyosóra, és persze a nagy gyermekíró iránti tisztelet okán, életművének ismertebbé tételének szándékával hangzanak el más magyar versek mellett Móra versei, prózai írásműveinek részletei minden évben Gagyban.

A kincset a szívében hordozza az embert – olvashatjuk évente a versenyzők feje fölötti Móra-idézetet. Több évben is elhangzott: ez a nap az anyanyelv napja Gagyban, az irodalmi művek, költők és írók által közvetített örök üzenet az általánosan emberit, a sajátosan magyart emeli ki az irodalom hatalmas kincsestárából – a Gagy mentéről, Keresztúr, Solymosok, Etéd, Bözöd környékéről, a Küsmöd mentéről érkezett iskolások, fiatalok által.

A díjak értékes irodalmi művek, melyek a helyi vállalkozók, magánszemélyek, a polgármesteri hivatal, illetve a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és Hargita Megye Tanácsa, a Communitas Alapítvány jóvoltából teszik örömteljessé mindegyik résztvevő napját. A verseny napján 8–9 között a vendégeket fogadják az iskolában, 9 órától várhatóan délig Móra-verseket és prózarészleteket, szabadon választott magyar verseket adnak elő a versenyzők, déli két óráig értékelés, díjazás, szakmai megbeszélés, amit díszebéd követ. Az esemény mindenkori szervezői a helyi iskola – mely a szentábrahámi, Benedek Elekról elnevezett intézményhez tartozik – pedagógusai, a Móra Ferenc Alapítvány.
SzervezőkHozzászolások [ Új hozzászolás ]

Nincsenek hozzászólások.

H i r d e t é s
Partnerek Szekelyfold Más Rádió Kreativ Project Székelyszentlelek hircentrumpontro Régió Magazin Erdély TV Duna Stúdió Digital 3 Televízió Star Radio