Weboldalunk karbantartás alatt áll. Az esetleges kiesésekért, hibákért elnézést kérünk. Köszönjük!
H i r d e t é s
Szeptember 2018
KeSzeCsüSzoVa
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Hirdetés

Gogol: Az őrült naplója – egyéni produkció Székelyudvarhelyen

Az esemény véget ért.

Ellenőrzött információk

Helység: Székelyudvarhely

Helyszín: Művelődési Ház – nagyterem

Időpont: 2012. Május 5. 20:00 - 2012. Május 5. 21:00

Kategória: Kulturális Kultúrális események - RSS hírcsatorna

Szervező: Művelődési Ház

Kapcsolattartó személy: Művelődési Ház

Kapcsolattartó személy telefonszáma: +40 266-218147

Feltöltő: Julia

Feltöltve: 2012. Május 2. 12:33

Megtekintve 634 alkalommal | Szóljon hozzá!
Mi vagyunk őrültek, vagy a világ őrült meg körülöttünk?

Gogol: Az őrült naplója című monodrámájának bemutatójára május 5-én, szombaton este 20 órától kerül sor Barabás Árpád előadásában. A Porogi Dorka m.v. rendezte produkciót szabad- előadásként tekinthetik meg.

Nyikolaj Vasziljevics Gogol ukrán származású orosz író. Az orosz irodalom klasszikusa, az orosz széppróza és dráma- irodalom egyik legnagyobb hatású alakja. Pétervári elbeszélései (melynek része az Egy őrült naplója is), a saját pétervári élményei hatására keletkezett írások.
Gogol a népmesei hősök ártatlanságával érkezett Pétervárra, mintegy szerencsét próbálni. Ám mennél jobban kiismerte magát, annál inkább érezte otthontalanságát a nagyvárosban, ahol az ember őrlődik és felőrlődik ábrándjai és a külvilág, képzelgései és a köznapiság között.

Álmok és víziók, amelyek megsemmisülnek, nevetségessé válnak a nappal kiábrándító közönségessé- gében. Ez az élmény – a meghasadt létezés élménye – jelenik meg valamennyi pétervári elbeszélé- sében. Ezekben a „hivatalnoknovellákban" az élet: ésszerűtlenségek halmaza, amelyben a valóság mint rögeszme (Az orr), a rögeszme pedig mint valóság tükröződik (Az őrült naplója).

Az őrült naplója (1835) egy kishivatalnok tudathasadásos állapotának mesteri ábrázolása. Hőse, Popriscsin a „normális” világból kilépve a betegségbe, a téveszmék fantázia- szülte birodalmába menekül, ahol összekeveredik képzelt és való.
Poprischin. Ilya Repin festménye (1882)
Innen próbálja megérteni – az író pedig ebből a groteszk szemszögből láttatni – életének történéseit, ebben az irracionális világban próbál felemelkedni kisszerű létezéséből akár a spanyol királyi trónig.

Az őrületnek és a valóságnak a „tényei” egymásról lehánthatatlanul jelen- nek meg az elbeszélésében. A társadalmi megalázottságának, kiúttalan- ságának következménye az a fajta „lázadás”, mely az őrületbe kergeti, s amelyben egyúttal vágyálmai is megfogalmazódnak. A társadalmi korlátokat az őrület groteszk formában feszegeti, s Gogol, az őrült logikája révén, az egyedi eset általános okozati összefüggéseibe hatol be. Gogol kérdése izzóan mai: mi vagyunk őrültek, vagy a világ őrült meg körülöttünk?
erdely.ma


Hozzászolások [ Új hozzászolás ]

Nincsenek hozzászólások.

H i r d e t é s
Partnerek Szekelyfold Más Rádió Kreativ Project Székelyszentlelek hircentrumpontro Régió Magazin Erdély TV Duna Stúdió Digital 3 Televízió Star Radio