Weboldalunk karbantartás alatt áll. Az esetleges kiesésekért, hibákért elnézést kérünk. Köszönjük!
H i r d e t é s
Július 2018
KeSzeCsüSzoVa
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
Hirdetés

Ége hazavárja szülötteit

Az esemény véget ért.

Ellenőrzött információk

Helység: Ége

Helyszín: Helyi református templom

Időpont: 2013. Július 27. 09:00 - 2013. Július 27. 18:00

Kategória: Kulturális Kultúrális események - RSS hírcsatorna

Szervező: Égéért Egyesület

Kapcsolattartó személy: Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont

Kapcsolattartó személy telefonszáma: 0266-214440

Feltöltő: Orsolya

Feltöltve: 2013. Július 26. 12:05

Megtekintve 340 alkalommal | Szóljon hozzá!

Hagyománnyá nőtte ki magát A szülőfalu napja Égében: a csekély lakosságú településen idén is megrendezik az ott élők és az elszármazottak találkozóját. A Kányád községhez tartozó faluban az ősöknek is emléket állítanak, közösségi összefogással és adományok révén közösségi házat és falumúzeumot hoznának létre.

A szülőfalu napját először 2010-ben, magánkezdeményezésre rendezték meg Égében, az Égéért Egyesület 2012-től vállalta magára a falutalálkozó szervezését. A július 27-én tartandó rendezvény ezúttal is istentisztelettel veszi kezdetét a helyi református templomban, majd a település nagyjáról, Szabó Mózes lelkészről emlékezik meg a közösség: a templom falán lévő emléktábla megkoszorúzását követően csoportképet készítenek majd a részvevők. Egyébként a tavalyi falutalálkozó alkalmával avatták fel a parókia és templom székely kapuját: Ége egyik legrégebbi egészben fennmaradt kapujának felújítását, restaurálását Incze Kálmán presbiter támogatta.

„Rendkívül tehetséges, ígéretes képzőművésznek tartjuk Incze Kamillát, akinek Ége, a csend szigete című tárlatát a szülőfalu napján nyitjuk meg. Az alkotó nagy érdeme egyébként, hogy tanulmányai elvégzése után családjával Székelyudvarhelyről Égébe költöztek haza” – magyarázta Incze Ibolya, az Égéért Egyesület elnöke. Tavaly a falutalálkozó alkalmával írták alá Markóc és Ége elöljárói a testvértelepülési szerveződést is, a Dráva menti kis település polgármestere, Lantos Tamás idén is jelen lesz, hisz Mihály János történész, György Sándor kányádi polgármester, illetve Kisgyörgy Zoltán riporter részvételével, Élhető kis falvak témában nyitott beszélgetést tartanak a helyi kultúrotthonban.

Az Ége múltját felelevenítő fotótárlat a valamikori iskola épületében lesz megtekinthető, a folyamatosan bővülő gyűjtemény a tervezett közösségi házban kap majd helyet. „A régi iskolaépületben falumúzeumot szeretnénk létrehozni: a rozoga épületet adományokból újítanánk fel” – tette hozzá Incze Ibolya. Az Égéért Egyesület további terveket is szövöget, hisz a használatlan paplakot összegfogás révén alakítanák át közösségi házzá, melyben egyebek közt egy Szabó Mózes-emlékszoba is helyet kapna. „A falumúzeum gyűjteményének bővítésére felhívást írtunk ki: minden olyan tárgyat, dokumentumot, amely valamilyen formában Égéhez köthető, szívesen fogadunk. A közösségi házat pedig a tervek szerint október 20-án, nagyszabású ünnepség keretében avatnánk fel” – sorolta a szervező. Incze Ibolya azt is elárulta: a közgyűjtemény nemrég több matuzsálemi korú szőttessel, valamint egy 150 éves, Égében faragott ruhacsíptetővel is bővült.

A többféle kulturális programmal tűzdelt falutalálkozó részvevői megkóstolhatják a helyi recept alapján készített borjútokányt, de a házigazdák többféle finomsággal is készülnek majd. A szülőfalu napja énekórával és táncházzal zárul majd.


Forrás: www.szekelyhon.ro


Hozzászolások [ Új hozzászolás ]

Nincsenek hozzászólások.

H i r d e t é s
Partnerek Szekelyfold Más Rádió Kreativ Project Székelyszentlelek hircentrumpontro Régió Magazin Erdély TV Duna Stúdió Digital 3 Televízió Star Radio