Weboldalunk karbantartás alatt áll. Az esetleges kiesésekért, hibákért elnézést kérünk. Köszönjük!
H i r d e t é s
November 2018
KeSzeCsüSzoVa
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
Hirdetés

És a csellóval mi legyen? - stúdióelőadás a Tomcsa Sándor Színházban

Az esemény véget ért.

Ellenőrzött információk

Helység: Székelyudvarhely

Helyszín: Művelődési Ház – nagyterem

Időpont: 2010. November 4. 18:00 - 2010. November 4. 19:00

Kategória: Kulturális Kultúrális események - RSS hírcsatorna

Szervező: Tomcsa Sándor Színház

Kapcsolattartó személy: Tomcsa Sándor Színház Szarvas Zsuzsanna

Kapcsolattartó személy telefonszáma: +40 266-212.131

Feltöltő: Feltöltő

Feltöltve: 2010. November 3. 13:27

Megtekintve 298 alkalommal | Szóljon hozzá!
Matei Vişniec: És a csellóval mi legyen? című abszurd drámáját játssza társulatunk november 4-én, csütörtökön este 18 órától.

Társulatunk többnapos magyarországi turné keretében a következő napokban Budapesten, Kecskeméten és Békéscsabán vendégszerepel ezzel az előadással.

A produkciót nagyteremben, stúdiótérben tekinthetik meg az érdeklődők.

Jegyek a színház pénztárában foglalhatók 11 - 14 óra között, ill. előadás előtt egy órával.

Érdeklődni a 0266-212131-es telefonszámon lehet.

Szereposztás:

Férfi csellóval: Hadnagy László m.v.
Férfi újsággal: Szűcs - Olcsváry Gellért
Öregember bottal: Posta Ervin
Hölgy fátyollal, később Hölgy csellóval: Jankovics Anna m.v.

Rendező: Zakariás Zalán m.v.
Díszlet/Jelmez: Csíki Csaba m.v.
Súgó: Kolozsi B. Ilona
Fény: Toásó István

Matei Vişniec darabját 1989 decemberében írta, miközben tombolt a forradalom.  Az abszurd elemekből szerkesztett szöveg egy poszt-becketti alapszituációra épül: a szereplők várakoznak egy váróteremben. Nem tudják, hogy mire várnak, de ez náluk nem egy életpillanat, hanem létforma, az egész életük egy nagy várakozás. Ebben a várakozásban zavarja meg létüket egy csellista, aki állandó zenélésével lassan az őrületbe kergeti őket. Vişniec szövege már a szatirikus abszurd dramaturgiába sorolható, ahol a lefestett világról meglehetősen realista módon kapunk képet. Ha a váróterem az élet, akkor a zene a művészetet szimbolizálja. A darab üzenete tehát a művészet halála, mivel a három szereplő megöli a csellistát. A közemberek vetnek véget a művészetnek, mert idegesíti őket annak jelenvalósága, egyszerűen elviselhetetlenné válik számukra. Vişniec eltorzult szemlélete a Ceaşescu-rendszerben elnyomott művészek segélykiáltása is egyben, de egy állandó bezártsága az emberiségnek a művészettel szemben.

A három szereplő, a jól megszokott poszt-mrozeki hármas egység, a három egymást kiegészítő jellem: az Erős, a Gyenge, és az Érzékeny. A két férfi a két ellenpólus, a nő pedig az összekötő elem közöttük. Csakis egymást biztatva jutnak el a közös, de egyben öntörvényű céljukig, ami nem más, minthogy csendben tudjanak várakozni tovább. Természetesen ez a csend megint csak a bezártsághoz vezet. Az egymás iránti tolerancia, a szabadság, az összeesküvés témáit feszegető darab könnyed humorú szöveggel kezeli a keserű alapszituációt, ami végül is egy szórakoztató előadásnak ad alapanyagot. A várótermen kívül a cselekmény alatt végig tombol a vihar, szél, eső, ami természetesen nem más, mint az oly sok változással kecsegtető forradalom tükörképe.
                            Zakariás Zalán


Hozzászolások [ Új hozzászolás ]

Nincsenek hozzászólások.

H i r d e t é s
Partnerek Szekelyfold Más Rádió Kreativ Project Székelyszentlelek hircentrumpontro Régió Magazin Erdély TV Duna Stúdió Digital 3 Televízió Star Radio