Weboldalunk karbantartás alatt áll. Az esetleges kiesésekért, hibákért elnézést kérünk. Köszönjük!
H i r d e t é s
Május 2018
KeSzeCsüSzoVa
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
Hirdetés

Etéd községi hétköznapok - fotókiállítás a Magyar Kultúra Napja alkalmából

Az esemény véget ért.

Ellenőrzött információk

Helység: Székelyudvarhely

Helyszín: Művelődési Ház – oszlopos terem

Időpont: 2015. Február 10. 11:15 - 2015. Február 10. 11:30

Kategória: Kulturális Kultúrális események - RSS hírcsatorna

Szervező: Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont

Kapcsolattartó személy: Balázs Ödön

Kapcsolattartó személy telefonszáma: 0752-022499

Feltöltő: Klára

Feltöltve: 2015. Január 13. 14:07

Megtekintve 709 alkalommal | Szóljon hozzá!

A Magyar Kultúra Napja rendezvénysorozat
2015. január 18 – 22.


 Etéd községi hétköznapok - Fotókiállítás

  A Magyar Kultúra Napja rendezvénysorozat részeként 2015. január 18-án, vasárnap 13 órától Etéd községi hétköznapok címmel válogatott fényképkiállítás nyílik a Székelyudvarhelyi Művelődési Ház emeleti galériájában.

   A 2014. október 17. és 24. között megszervezett, sorban a XXX. Orbán Balázs nevét viselő dokumentációs fotótábornak, amelyet a
Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és a helyi polgármesteri hivatal szervezett a Hargita Megye Tanácsának támogatásával, a Hargita Megyei Kulturális Központon keresztül, a Hargita megye nyugati csücskében található udvarhelyszéki Etéd község adott otthont.

A Küsmöd- és a Firtos-patakok találkozásánál kialakult medencében fekvő községközponthoz közigazgatásilag még Küsmöd, Siklód, Kőrispatak és Énlaka tartozik. Egykor a népi mesterségek (mint pl. orsókészítés, sárkovácsolás, szalmafeldolgozás stb.) sokaságáról, valamint a gyümölcstermesztés terén voltak messzi vidékeken híresek, ismertek ezek a falvak. Manapság hagyományos foglalkozások terén az állattenyésztés és a földművelés a meghatározó, valamint néhány mesterember is tevékenykedik még. Ezek közül említést érdemel a szalmafeldolgozás, az asztalos, patkolókovács, kőműves, ácsmesterség, valamint a szövés, a cigány családok közül néhány pedig seprűkötéssel, kosárfonással és lábtörlőkészítéssel foglalkozik. A község egyes falvaiban a népi építészet szépen megőrződött remekműveivel, részleteivel találkozhatunk még, csodálhatjuk meg azokat. A résztvevő fotósok, akik eredményes szereplői hazai és nemzetközi megmérettetéseknek: Antal Levente (Sepsiszentgyörgy), Balázs Ödön (Székelyudvarhely), Erős Zoltán (Gyergyószárhegy), Fekete Réka (Székelyudvarhely), Kerekes István (Kazincbarcika – Magyarország), Papp Elek (Nagykőrös – Magyarország), Péli László (Dabas – Magyarország), Tordai Ede (Marosvásárhely), Tóth Zsuzsanna (Hatvan – Magyarország), Vass Lehel (Székelyudvarhely), Vinczefi László (Sepsiszentgyörgy), Vitos Hajnal (Csíkszereda) – ezen értékek képi megörökítésére törekedtek.

A fotótáborok fő célja az ezredforduló eleji, gyorsan változó Udvarhelyszék hagyományos életformájának, tájainak minőségi dokumentálása, „vizuális értékmentése” a fotográfia eszközeinek segítségével, amelyet a szervezők és a résztvevő fényképészek kötelességüknek éreznek átmenteni a jövő nemzedékeknek. A községeknek olyan képi ábrázolásáról van szó, melyhez hasonló koncepciójú sosem készült eddig, hiszen az épület- és szociofotóktól a portrékig, táj- és tárgyfotókig számtalan műfaj, téma fellelhető az felvételeken és amelyhez hasonló elgondolásúról a szervezők nem tudnak, és nem is hallottak még a nagyvilágban.

A Hargita Megye Tanácsa támogatásával megvalósuló tárlatot munkanapokon 10–19 óra között, hétvégeken pedig 10–13 óra között 2015. február 10.-ig tekinthetik meg az érdeklődők.


 

A Magyar Kultúra Napja rendezvénysorozat szervezői:

Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala

Hargita Megye Tanácsa

Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár

Székelyudvarhelyi Művelődési Ház

Haáz Rezső Múzem

Tomcsa Sándor Színház

Cimbora Gyerekek Klubja

Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont

Udvarhelyszék Kulturális Egyesület


 

 Rendezvényeink ingyenesen látogathatók, jelenlétével megtiszteli előadóinkat, díjazottjainkat, támogatja kultúránkat

www.hagyomany.roHozzászolások [ Új hozzászolás ]

Nincsenek hozzászólások.

H i r d e t é s
Partnerek Szekelyfold Más Rádió Kreativ Project Székelyszentlelek hircentrumpontro Régió Magazin Erdély TV Duna Stúdió Digital 3 Televízió Star Radio