Weboldalunk karbantartás alatt áll. Az esetleges kiesésekért, hibákért elnézést kérünk. Köszönjük!
H i r d e t é s
Június 2018
KeSzeCsüSzoVa
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
Hirdetés

Garaczi László: CSODÁLATOS VADÁLLATOK, avagy Plazma 3.

Az esemény véget ért.

Ellenőrzött információk

Helység: Székelyudvarhely

Helyszín: Művelődési Ház

Időpont: 2014. December 20. 19:00 - 2014. December 20. 21:00

Kategória: Kulturális Kultúrális események - RSS hírcsatorna

Szervező: Tomcsa Sándor Színház

Kapcsolattartó személy: Tomcsa Sándor Színház

Kapcsolattartó személy telefonszáma: 0266-212131

Feltöltő: Klára

Feltöltve: 2014. November 20. 15:23

Megtekintve 1054 alkalommal | Szóljon hozzá!
SZEREPLŐK:

Nagy Csongor Zsolt
Barabás Árpád
Varga Márta
Fincziski Andrea

Zene: Ila Gábor m.v.
Rendező: Tóth Árpád

Az utolsó Plazma

Néhány évvel ezelőtt, egy kísérlet vette kezdetét, egy színházi kísérlet, ami azt boncolgatta, hogy a felolvasó-színháznak hol vannak a határai, mik a paramétererei, és kik a hallgatói, nézői.

Elsőként a Garaczi László Plazma című írásából született egy előadás, mely kifejezetten kocsmák, és kávézók közönségének szólt. Ezt követte, két évre rá a Plazma 2, avagy az Ovibrader, szintén Garaczi szövegből készült előadás. Míg az első Plazma a felszínesebb, humorosabb, társadalom-kritikusabb, könnyedebb vonal mentén mozdult, a második már sokkal mélyebb, és fájdalmasabb kérdésekkel foglalkozott.

És néhány újabb év elteltével, itt a harmadik. A kísérlet utolsó állomása. A meddig felolvasó a felolvasó, és honnan számít már „igazi”, „rendes” színházi előadásnak kísérlet befejező része.

A Plazma 3 szövege szintén Garaczi László. A csodálatos vadállatok. Egy család története. Egy teljesen 21. századi családé. Egy olyan családé, ahol anyu és apu elváltak, a szülők külföldön dolgoznak, a gyerekek itthon hányódnak, és látszatra mindenki nagyon jól van. Mennyire ismerős, ugye? Ha körbenézünk, hány ilyen helyzetben élő családot ismerünk? Akik a jobb élet, a megélhetés, az anyagi biztonság stb. miatt kénytelenek, és képesek felrúgni az egészséges család intézményét.

A gyerekek itthon, és látszólag teljesen normálisak, sérülésmentesek, felszabadult és vidám játszással ütik el az időt. Mint az átlagos gyerekek, játszanak. Komolyan játszanak.

A játékuk neve: Játsszunk felnőtteset! És játszanak. Felnőtteset. Úgy, ahogyan ők látnak bennünket. Ahogyan a fantáziájuk, a nagyon pici élettapasztalatuk révén a felnőtteket látják. Ahogy a felnőttek élnek, szórakoznak, haragszanak, szeretnek, gyűlölnek, rettegnek, és gyereket nevelnek.

Nagyon groteszk és furcsa tükör ez. A gyerekeink szeme. Ahogyan ők látnak. Bennünket. A világot. Az életet. Ahogyan tőlünk látják, ellesik, eltanulják. Mert ők mindig minket utánoznak. A felnőtteket. A példaképeket.

Tóth Árpád, rendező


Történik napjaink „csodálatos” világában.

http://www.szinhaz.roHozzászolások [ Új hozzászolás ]

Nincsenek hozzászólások.

H i r d e t é s
Partnerek Szekelyfold Más Rádió Kreativ Project Székelyszentlelek hircentrumpontro Régió Magazin Erdély TV Duna Stúdió Digital 3 Televízió Star Radio