Weboldalunk karbantartás alatt áll. Az esetleges kiesésekért, hibákért elnézést kérünk. Köszönjük!
H i r d e t é s
Szeptember 2018
KeSzeCsüSzoVa
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Hirdetés

Hagyományőrzés és kikapcsolódás – kiállítással zárul a bútorfestő kör

Az esemény véget ért.

Ellenőrzött információk

Helység: Székelyudvarhely

Helyszín: Hagyományőrzési Forrásközpont

Időpont: 2011. Június 3. 18:00 - 2011. Június 6. 16:00

Kategória: Kulturális Kultúrális események - RSS hírcsatorna

Szervező: A Szombatfalvi Gyermekekért Egyesület, az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza

Kapcsolattartó személy: Benedek Erika

Kapcsolattartó személy telefonszáma: +40 740-048873

Feltöltő: Julia

Feltöltve: 2011. Június 1. 08:28

Megtekintve 494 alkalommal | Szóljon hozzá!
Június 3-án, pénteken kiállítással zárul az első alkalommal, kifejezetten óvónők számára megszervezett bútorfestő hagyományőrzési továbbképzés. A Szombatfalvi Gyermekekért Egyesület és az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza által szervezett húszórás képzés a Csicsergő Napközi Otthonban zajlott.

„Óvodánként egy-egy résztvevőt tudtunk fogadni, de így is óriási volt a túljelentkezés: a program meghirdetése után szinte azonnal beteltek a helyek” – mondta el portálunknak Benedek Erika szervező. A május 5-én kezdődő kézműves kör elméleti képzését Miklós Zoltán, a Haáz Rezső Múzeum igazgatója tartotta, ő vezette be a részt vevő pedagógusokat a népi festett bútorok motívumvilágába, szimbólumrendszerébe.

A gyakorlati részt, a festés technikáját és az udvarhelyszéki motívumokat Tifán Irénke, az Udvarhelyszéki Népművészek Egyesületének munkatársa oktatta a résztvevőknek. „A képzés célja az volt, hogy heti egy órában megismertethessük az óvónőkkel az udvarhelyszéki hagyományos bútorfestést, hogy majd ki-ki saját óvodájában a gyerekeknek is bemutathassa azt” – magyarázta a szervező. Éppen ezen célból tudatosan használati tárgyakat, faliórát, házi áldást stb. festettek a pedagógusok, hogy azokat majd az óvodák termeiben is „szem előtt” tarthassák. Benedek Erikától megtudtuk, a bútorfestő műhelyek rendkívül jó hangulatban teltek, és a túljelentkezésen felbuzdulva, a megfelelő pályázati támogatás függvényében, a következő tanév elején másodszorra is megszervezik a továbbképzőt.

A bútorfestő pedagógusok munkájának gyümölcseiből – hisz, mint megtudtuk, bőséges volt a termés – kiállítást rendeznek a szervezők, melynek megnyitójára június 3-án, pénteken 18 órától kerül sor a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont kiállítótermében. A képzőművészeti tárlat három napig lesz látogatható.

A hagyományőrző bútorfestő kör a Dr. Verestóy Attila, illetve a Communitas Alapítványok jóvoltából kerülhetett megszervezésre.

szh.ro

 
Hozzászolások [ Új hozzászolás ]

Nincsenek hozzászólások.

H i r d e t é s
Partnerek Szekelyfold Más Rádió Kreativ Project Székelyszentlelek hircentrumpontro Régió Magazin Erdély TV Duna Stúdió Digital 3 Televízió Star Radio