Weboldalunk karbantartás alatt áll. Az esetleges kiesésekért, hibákért elnézést kérünk. Köszönjük!
H i r d e t é s
Június 2018
KeSzeCsüSzoVa
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
Hirdetés

Homoródmente népviseletben

Az esemény véget ért.

Ellenőrzött információk

Helység: Lövéte

Helyszín: Több helyszín

Időpont: 2014. Szeptember 21. 10:00 - 2014. Szeptember 21. 23:00

Kategória: Kulturális Kultúrális események - RSS hírcsatorna

Szervező: Hargita Megye Tanácsa, a Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, Lövéte Község Önkormányzata

Kapcsolattartó személy: Mihály János

Kapcsolattartó személy telefonszáma: 0266-214440

Feltöltő: Klára

Feltöltve: 2014. Szeptember 17. 11:56

Megtekintve 856 alkalommal | Szóljon hozzá!
Hargita Megye Tanácsa, a Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, Lövéte Község Önkormányzata, valamint a Felső-Homoródmente Kistérségi Egyesület szervezésében 2014. szeptember 21-én Lövétén kerül sor a Homoródmente népviseletben című rendezvényre, melynek célja a homoródmenti települések népviseletének bemutatása, valamint a figyelem felhívása a székely ruhák használatának fontosságára. A rendezvény délelőtt 10 órakor kezdődik, a lövétei Tájház udvarán fogadják a szentegyházi, homoródalmási, homoródkarácsonyfalvi, oklándi, homoródújfalusi, kápolnási, homoródkeményfalvi, abásfalvi, gyepesi, homoródremetei, kénosi, lókodi, homoródszentmártoni, bágyi, homoródszentpáli, homoródszentpéteri, városfalvi, jánosfalvi, égei, valamint a székelydályai viseletbe öltözött csoportokat. 10 óra 30 perckor kezdődik a viseletbe öltözött csoportok, valamint a meghívott vendégek felvonulása a lövétei templomba zenei kísérettel, majd 11 órától ökumenikus istentiszteletet tartanak, melyet László István helybéli plébános, Simó Sándor unitárius esperes, jánosfalvi lelkész és Fülöp Szabolcs székelydályai református lelkész celebrál.
Az istentisztelet után, 12 órától a Népházban folytatódik a rendezvény, ahol Lázár F. Zoltán polgármester és a meghívott vendégek mondanak köszöntőbeszédet. Az ünnepélyes megnyitó után előadást tartanak Hargita Megye Tanácsának a népviseleteket támogató és népszerűsítő programjairól, a székely népviseletről Szőcsné Gazda Enikő néprajzkutató tolmácsolásában, valamint a Néptánc a vidéknek programról. 13 óra 30 perckor kezdődik az Őseink viseletben című archívfotó-kiállítás megnyitója, amelyet Mihály János történész, a rendezvény ötletgazdája nyit meg. A kiállításnak köszönhetően minden érdeklődő megismerheti azt az autentikus népviseletet, amelyet még most is nagy előszeretettel viselnek a lövéteiek. Ezt követően a homoródmenti településekről érkezett csoportok mutatják be a saját népviseletüket. A rendezvény közös táncmulatsággal zárul a Tájház udvarán (rossz idő esetén a Népházban). Ehhez a helyi népi zenekar és a környékről meghívott zenészek húzzák majd a talpalávalót.
A rendezvény célja hagyományaink ápolása, értékeink tudatosítása, a hagyományos népi viselet megbecsülése, valamint ösztönzően hatni a fiatalokra, hogy aktívan bekapcsolódhassanak a közösségi életbe, őrizzék értékeinket, ápolják hagyományainkat. Szervezők: Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, Lövéte Község Önkormányzata, Felső-Homoródmente Kistérségi Egyesület. Támogatók: Hargita Megye Tanácsa, Bethlen Gábor Alap. Partnerek: Lövétei Római Katolikus Egyházközség, Kákvirág Néptáncegyüttes, Lövétei Asszonykórus, Férfi Dalárda.

https://www.facebook.com/hagyomanyorzokozpont?fref=ts


Hozzászolások [ Új hozzászolás ]

Nincsenek hozzászólások.

H i r d e t é s
Partnerek Szekelyfold Más Rádió Kreativ Project Székelyszentlelek hircentrumpontro Régió Magazin Erdély TV Duna Stúdió Digital 3 Televízió Star Radio