Weboldalunk karbantartás alatt áll. Az esetleges kiesésekért, hibákért elnézést kérünk. Köszönjük!
H i r d e t é s
Október 2018
KeSzeCsüSzoVa
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
Hirdetés

Ismét színpadon a Mesél a bécsi erdő

Az esemény véget ért.

Ellenőrzött információk

Helység: Székelyudvarhely

Helyszín: Művelődési Ház – nagyterem

Időpont: 2010. Június 2. 19:00 - 2010. Június 2. 21:00

Kategória: Kulturális Kultúrális események - RSS hírcsatorna

Szervező: Tomcsa Sándor Színház

Kapcsolattartó személy: Szarvas Zsuzsanna

Kapcsolattartó személy telefonszáma: 0266212131

Feltöltő: Feltöltő

Feltöltve: 2010. Május 25. 09:45

Megtekintve 376 alkalommal | Szóljon hozzá!
Előző évadunk legsikeresebb előadását tekinthetik meg ismét.Ödön von Horváth: Mesél a bécsi erdő című művét Zakariás Zalán rendezésében játssza társulatunk június 2-án, szerdán este 19 órától. A tásulat ezt követően Marosvásárhelyen, ill. Kolozsváron vendégszerepel.
 
Az előadások rendje a következő:
    * Június 2, szerda 19 óra: Tomcsa Sándor Színház nagyterme
    * Június 4, péntek 19 óra: Marosvásárhelyi Nemzeti Színház nagyterme
    * Június 7, hétfő 19 óra: Kolozsvári Állami Magyar Színház nagyterme

 
Tragédia két részben Ödön von Horváth népszínműve nyomán

Fordította:  Dr. Mészöly Dezső
Rendező:  Zakariás Zalán m.v.
Videó: Kató Zsolt
Díszlet-,  jelmeztervező: Kerezsi Nemere
Súgó: Kolozsi Borsos Ilona
Világosító: Toásó István
Hangosító: Csibi László
 
Ödön von Horváth darabjának alapmotívuma a butaság mint fő emberi tulajdonság. Ez határozza meg a történet minden fordulatát, a szereplők létezését. Egoizmus, naivság, nagyravágyás, önimádat, mind a butaságot hozzák felszínre. Az első utalás a butaságra már a darab mottójában megtalálható: „Semmi sem kelti bennünk annyira a végtelenség érzetét mint a butaság.”
 
Érdekes emberi sorsok és sokszínű viszonyrendszerek, több megkeseredett szerelmi történet kusza találkozása jelenik meg, ebben az író által népszínjátéknak, a rendező által tragikomédiának adaptált szövegben.
 
„Darabjaim tragédiák, csupán azért komikusak, mert kellemetlenek” – írja Horváth, aki egyike volt az „átvilágítás" mestereinek. Észrevette, ami a látszatok mögött van. Tudta, hogyan akarnak élni az úgynevezett kisemberek, és azt is, hogyan élnek valójában.
 
A darabnak nincsenek hősei, csak áldozatok, akik  a megalkuvások és baklövések miatt lépésről lépésre vesztik szem elől az élet értelmét, s megkeseredve várják a világvégét, ami Horváth darabjában a második világháború. A harmincas években bécsi családok piknikeznek az erdőben. Nemesek, kereskedők. Az idősek megkeseredtek a „nagy háborúban", de próbálnak úgy élni, mint azelőtt.
 
A darab világa a Strauss keringőitől ittasult társadalmat mutatja be, a zene bűvöletében ünnepelnek minden hétköznapot, az alkohol társaságában. Elvesztették önbecsülésüket, és bohéméletük egyetlen öröme a bujaság.
 
A darab lehetőséget adott egy olyan tragikomédia megrendezésére, ami felhőtlenül indul, aztán folyamatosan elkeseredik, végül tragédiába torkollik: Marianne csecsemője meghal. Tulajdonképpen ő az egyetlen áldozat, a többiek folytatják életüket ott, ahol abbahagyták, de neki valami végleg megszakadt, elveszti hitét mindenben, neki jöhet a világvége. Az egyetlen kérdés, ami marad a darab végén az, hogy mi lesz vele.
Zakariás Zalán, rendező


Hozzászolások [ Új hozzászolás ]

Nincsenek hozzászólások.

H i r d e t é s
Partnerek Szekelyfold Más Rádió Kreativ Project Székelyszentlelek hircentrumpontro Régió Magazin Erdély TV Duna Stúdió Digital 3 Televízió Star Radio