Weboldalunk karbantartás alatt áll. Az esetleges kiesésekért, hibákért elnézést kérünk. Köszönjük!
H i r d e t é s
Szeptember 2018
KeSzeCsüSzoVa
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Hirdetés

Kalló akvarellek csendes lázadása

Az esemény véget ért.

Ellenőrzött információk

Helység: Székelyudvarhely

Helyszín: Városi Könyvtár, Látvány-és hangzóanyag részleg

Időpont: 2010. November 22. 10:45 - 2010. December 10. 10:00

Kategória: Kulturális Kultúrális események - RSS hírcsatorna

Szervező: Városi Könyvtár

Kapcsolattartó személy: Szőcs Klára

Kapcsolattartó személy telefonszáma: +40 741-033.783

Feltöltő: Klára

Feltöltve: 2010. November 22. 10:38

Megtekintve 443 alkalommal | Szóljon hozzá!
 Immár hagyományosnak számít az a Kalló László legújabb akvarelljeit felvonultató - tárlat, amelyet Lőrincz György író nyitott meg .

A megnyitón szép számú, barátokból, ismerősökből, a városunkban élő és alkotó Kalló László személyét és alkotásait tisztelőkből álló közönséget köszönthetett Lőrincz Györgyíró. A szám szerint húsz, "kallósan lírai szépségű", akvarell-technikával készült, zömében tájképeket felvonultató tárlat egy igazi, minden lokálpatrióta és művészetpártoló számára szívet melengető meglepetést is tartogatott. A Városi Könyvtár audiovizuális termébe lépőt a néhai mestert, festőművészt, idős Maszelka Jánost munka közben ábrázoló, a többi alkotás közül nem csak tematikájával, de méreteivel is kiváló, akvarell-portré fogadta.

Kallo_Laszlo_BAP

Hogy miért épp ez az alkotás került Kalló László legújabb itthoni kiállításának fókuszába? A választ maga a kiállítás címe rejti. „Tégy a feledés ellen!" Felszólítás, amit maga Kalló intéz hozzánk azzal a szándékkal, hogy emlékezzünk és tisztelegjünk a négy évtizeddel ezelőtt megalakult Művészeti Iskolára, a mai Palló Imre nevét viselő művészeti iskola ősére. Arra az alma materre, ahol Kalló heti két órában festészetet, rajzot és szobrászatot olyan mesterektől tanulhatott, mint Verestóy ÁrpádNagy György vagy Sepsi Lajos. Csendes, de határozott lázadás ez a feledés ellen – találóan jellemzi a ma oly divatos magamutogatás minden allűrjétől mentes alkotóembert, Kalló Lászlót. Ezt a nem harsány, de határozott tiltakozást komponálja lírai hangulatokba képein. Zengő zöldekbe, viruló vörösekbe, meleg barnákba, szemtelen vagy simuló sárgákba, fakuló kékekbe – a tavaszból villódzó napsütéses nyárba, őszi bágyadt napfénybe, majd szelíd télbe forduló tájakba. A néhai mester iránti szeretettel teljes tisztelet, csodálat érhető tetten a kiállítás „meglepetés-képén", az alig néhány éve elment, de „a székelyudvarhelyiek emlékezetéből már törlődő" Maszi bácsi megörökített mozdulatában.

Kallo_Laszlo_BAP

Az akvarell technika az, amelyben Kalló László egyénisége, kifejezésmódja legjobban önmagára talált, s amely az elmúlt  évtizedek során senki máséval össze nem téveszthető védjegyévé vált. Kalló László akvarelljeinek hangulata, legyenek tájképek vagy portrék, Lőrincz György szerint „a csendes folyók módján vájnak medret" az előttük elidőző lelkébe. Ez a „kallólászlós" bravúr az, amely halhatatlanná teszi a még tetten érhető, de már tovarebbenő pillanatot.

Kalló László kiállítása három hétig látogatható, a kiállított munkák (a Maszelka-kép kivételével) megvásárolhatók.

uh.ro


Hozzászolások [ Új hozzászolás ]

Nincsenek hozzászólások.

H i r d e t é s
Partnerek Szekelyfold Más Rádió Kreativ Project Székelyszentlelek hircentrumpontro Régió Magazin Erdély TV Duna Stúdió Digital 3 Televízió Star Radio