Weboldalunk karbantartás alatt áll. Az esetleges kiesésekért, hibákért elnézést kérünk. Köszönjük!
H i r d e t é s
Szeptember 2018
KeSzeCsüSzoVa
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Hirdetés

Könyvbemutató

Az esemény véget ért.

Ellenőrzött információk

Helység: Székelyudvarhely

Helyszín: Hagyományőrzési Forrásközpont

Időpont: 2010. December 10. 18:00 - 2010. December 10. 19:00

Kategória: Kulturális Kultúrális események - RSS hírcsatorna

Szervező: Hargita Megye Tanácsa, Hagyományőrzési Forrásközpont

Kapcsolattartó személy: Kolumbán Zsuzsanna

Kapcsolattartó személy telefonszáma: +40 758-104724

Feltöltő: Julia

Feltöltve: 2010. November 30. 12:18

Megtekintve 499 alkalommal | Szóljon hozzá!
2010. december 10-én, délután 6 órától a Pro-Print Könyvkiadó két kötetének bemutatójára kerül sor:
Aranykorszak? A Ceauşescu-rendszer magyarságpolitikája. 1965-1974. Összeállította Novák Csaba Zoltán. Pro-Print Könyvkiadó, 2010. A kötetet bemutatja Gidó Csaba.
Érdekképviselet vagy pártpolitika? Iratok a Magyar Népi Szövetség történetéhez. 1944-1953. Összeállította Nagy Mihály Zoltán és Olti Ágoston. A kötetet bemutatja Novák Károly István.
Helyszín: Székelyudvarhely, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont előadóterme.
A szerzőkről:
Nagy Mihály Zoltán 1999-ben szerzett oklelvelet a Pécsi Tudományegyetemen. Ugyanott az „Európa és a magyarság a 18-20. Században” Újkori és Modernkori Törteneti Program doktorandusa. 2000-től az Erdélyi Múzeum-Egyesület Kutatóintézetének tudományos munkatársa, 2008-tól a romániai Vallásügyi államtitkárásg Magyar szakreferense, 2010-től a Román Nemzeti Levéltár főigazgató-helyettese.

Kutatási területe a romániai magyar Nemzeti közösség második világháború utáni társadalmi, politikai integrációja, valamint a magyar történelmi egyházak és a román állam viszonya.

Vincze Gáborral közös kötete: Autonomisták és centralisták. Észak-Erdély a két román bevonulás között (1944. szeptember – 1945. március). EME – Pro-Print, Kolozsvár-Csíkszereda, 2003.

Olti Ágoston 2003-ban végzett a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Történelem szakán. 2004-től a budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetem Új- és Jelenkori Egyetemes Történelem doktori programjának doktorandusa. 2007-től EU és nemzetközi kapcsolatok tanácsadó.
Kutatási területe a második világháború utáni romániai politikai rendszer kialakulása, társadalom- és politikatörténete, valamint a baloldali mozgalmak, életpályák a kisebbségek körében.
Novák Csaba Zoltán 1975-ben születetett Nyárádszeredában. 2002-ben történelem szakos oklevelet szerzett, majd 2002-2003 között mesteri képzésen vett részt a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetemen. 2004-től doktori tanulmányokat folytat a Román Akadémia Nicolae Iorga Turténettudományi Intézetében Bukarestben. Jelenleg a Román Akadémia Gheorghe Şincai Társadalomtudományi Kutatóintézet munkatársa Marosvásárhelyen. 2007-től óraadó tanár a BBTE jelenkortörténet és nemzetközi kapcsolatok tanszékén.
Kutatási területe: nemzetiségpolitika Romániában a 20. sz. második felében, román-magyar kapcsolatok, Kelet-Európa története, baloldaliság, rendszerváltás 1989.

Aranykorszak? – A Ceauşescu-rendszer magyarságpolitikája 1965–1974
(részlet az előszóból)


„A határon túli magyarság kutatásában három fő nézőpont létezik. Az egyik a szenvedéstörténeti megközelítés, amely a határon túli magyar közösségek mártír jellegére és sérelmeire fekteti a hangsúlyt. Az ún. konfliktuskezelő nézőpont szerint a térség népei túl keveset tudnak egymásról és a felülről gerjesztett konfliktusok nehezítik meg az etnikumok együttélését. A harmadik típusú szemlélet a különböző (kisebbségi) közösségek változó hatások nyomán történő minduntalan fel- és megújuló építkezéseként tekint a határon túli magyar közösségek történetére.
Úgy gondoljuk, hogy a bemutatásra kerülő történelmi korszak a maga változó bel- és külpolitikai kihívásaival számos új helyzetet teremtett a romániai magyarság számára. A párt és a nemzeti kisebbségek közötti kapcsolat az említett időszakban többször is átértékelődött. Ebben az állandóan változó viszonyrendszerben egyaránt beszélhetünk politikai–ideológiai nyitásról, új kisebbségi intézményépítési lehetőségekről, de megszorításokról, a politikai rendszer működési logikájának változásáról is. A kötet bevezető tanulmányában ebből a pozícióból szeretnénk bemutatni azokat a tényezőket, ok-okozati összefüggéseket és kihatásokat, amelyek segítségével értelmezhetőbbek lesznek az összegyűjtött források.
Magyarságpolitikán az RKP nemzetiségpolitikájának azt a szegmensét értjük, amely közvetlen vagy közvetett módon kihatással volt a romániai magyarság életére. A magyarságpolitika szerves része volt a párt nemzetiségpolitikájának, ugyanakkor több partikuláris elemet is tartalmazott. Megnyilvánulásainak intenzitását az adott kül- és belpolitikai helyzet befolyásolta, emelte az RKP politikájának fontos tényezőjévé vagy éppenséggel mellőzött kérdésévé.
Elemzésünkben nem szándékoztunk megírni a romániai magyarság 1965–1974 közötti politika- és intézménytörténetét vagy épp sérelemkatalógusát. Ez, a tematikus, mikrotörténeti kutatások jelenlegi mozaikszerű állapotából kiindulva egyelőre nem is lehetséges. Elsődleges szempontunk az volt, hogy a rendelkezésünkre álló források alapján felvázoljuk az RKP magyarságpolitikájának alakulását, változásait, ok-okozati összefüggéseit, kihatásait a romániai magyarság társadalmi, politikai, gazdasági és kulturális életére. Pontosabban, az érdekelt, hogy milyen külső és belső tényezők alakították a pártnak a kisebbségekhez való viszonyulását, milyen reakciókat, viszonyulásokat váltott ki ez az érintett közösségekben és ezen változó ideológiai, politikai hatások közepette, a mindenkori kisebbségi elit hogyan, milyen stratégiákkal próbált meg-, illetve újjászerveződni, megfelelni az újabb és újabb feladatoknak.” Hozzászolások [ Új hozzászolás ]

Nincsenek hozzászólások.

H i r d e t é s
Partnerek Szekelyfold Más Rádió Kreativ Project Székelyszentlelek hircentrumpontro Régió Magazin Erdély TV Duna Stúdió Digital 3 Televízió Star Radio