Weboldalunk karbantartás alatt áll. Az esetleges kiesésekért, hibákért elnézést kérünk. Köszönjük!
H i r d e t é s
Július 2018
KeSzeCsüSzoVa
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
Hirdetés

LÁTHATATLAN UDVARHELYSZÉK

Az esemény véget ért.

Ellenőrzött információk

Helység: Székelyudvarhely

Helyszín: Haáz Rezső Múzeum

Időpont: 2014. Szeptember 10. 09:15 - 2014. Szeptember 30. 19:00

Kategória: Kulturális Kultúrális események - RSS hírcsatorna

Szervező: Haáz Rezső Múzeum

Kapcsolattartó személy: Haáz Rezső Múzeum

Kapcsolattartó személy telefonszáma: 0266-218375

Feltöltő: Klára

Feltöltve: 2014. Szeptember 10. 09:07

Megtekintve 1256 alkalommal | Szóljon hozzá!
Egy kiállítás, amely lehetőséget ad a látássérülteknek is, hogy megismerjék Udvarhelyszék épített értékeit.”„Egy kiállítás, amely lehetőséget ad a látássérülteknek is, hogy megismerjék Udvarhelyszék épített értékeit.”

Az Erdélyi Utakon Egyesület fő célja Erdély turisztikai látványosságainak ismertetése, bemutatása. A 2013-as év fordulópont volt az egyesület életében, ugyanis az országban elsők között kezdtünk el látássérülteknek turisztikai projekteket szervezni.

Lassan három éve, hogy a turizmus területén dolgozok. Egy utazás során, borvizek kóstolásakor fogalmazódott meg bennem az a gondolat, hogy az ízekre, szagokra hagyatkozva, illetve a többi érzékszervre építkezve látássérülteknek turisztikai kikapcsolódást tudnék biztosítani, ismertetve Erdély természeti értékeit. Nagyobb kihívást jelentett az épített örökség bemutatása a látássérülteknek. Idegenvezetésekkor szoktam mondogatni, hogy milyen egyszerű dolgunk van nekünk, látóknak, csak felnézünk egy épületre, megcsodáljuk, fényképezünk…

A látássérülteknek sajnos nem adatik meg a lehetőség, hogy megcsodálják az iskolájukat vagy a templomot, ahova imádkozni járnak. E gondolatból kiindulva kezdtem kutakodni, hogy hol létezik turisztikai szolgáltatás vakoknak? Külföldi városok központjában elhelyezett kitapintható térplasztikákon, illetve egy londoni utazási iroda látássérülteknek szervezett utazásain kívül nem leltem túl sok eredményre.Innen jött az ötlet, hogy kiválasztva Székelyföld nevezetesebb épületeit, amelyeket makettek formájában elkészítünk megfelelő méretarányban és részletesen kidolgozva, bemutathatjuk azokat a látássérülteknek is. Elsőként Csíkszék épített örökségére koncentráltunk. A maketteket a csíkszeredai Nagy István Művészeti Líceum diákjainak a bevonásával készítettük el, a bemutató a gyulafehérvári Caritas támogatásával 2013. október 15-én valósult meg. A második lépés Gyergyószék épített örökségének a bemutatása volt 2014. július 10-én a Gyergyószentmiklósi Polgármesteri Hivatal támogatásával.

A kiállítások számtalan pozitív eredménnyel jártak. Mivel lesötétített teremben voltak bemutatva az épületek, így mindenki, a látó érdeklődők is a tapintás által ismerkedhettek meg azokkal. A látássérültek részéről pozitív visszajelzések érkeztek. Az élménybeszámolók szerint azok, akik soha nem látták a templomot, ahol imádkoznak, a kiállítás által képet alkothattak az épületről. Aki közel tíz éve vesztette el a látását, a kiállítás alkalmával újra fel tudta idézni az egykor látottakat.

A következő állomás a Láthatatlan Udvarhelyszék címet viselő kiállítás a Haáz Rezső Múzeummal közös szervezésben, Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatalának támogatásával. A kiállításra kerülő maketteket a székelyudvarhelyi Palló Imre Művészeti Szakközépiskola építészetet tanuló diákjai készítették el a kéthetes szakmai gyakorlat alatt. A fő cél: megismertetni Udvarhelyszék épített értékeit a látássérültekkel. Az elkészült maketteket a Haáz Rezső Múzeum időszakos kiállítótermében tekinthetik meg a kedves látogatók.

Orbán László

Erdélyi Utakon Egyesület

http://www.hrmuzeum.roHozzászolások [ Új hozzászolás ]

Nincsenek hozzászólások.

H i r d e t é s
Partnerek Szekelyfold Más Rádió Kreativ Project Székelyszentlelek hircentrumpontro Régió Magazin Erdély TV Duna Stúdió Digital 3 Televízió Star Radio