Weboldalunk karbantartás alatt áll. Az esetleges kiesésekért, hibákért elnézést kérünk. Köszönjük!
H i r d e t é s
November 2018
KeSzeCsüSzoVa
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
Hirdetés

Máréfalvi Mirákulum

Az esemény véget ért.

Ellenőrzött információk

Helység: Máréfalva

Helyszín: Kőlik

Időpont: 2010. Augusztus 13. 21:00 - 2010. Augusztus 15. 21:00

Kategória: Kulturális Kultúrális események - RSS hírcsatorna

Szervező: Artera Alapítvány

Kapcsolattartó személy: Artera Alapítvány

Kapcsolattartó személy telefonszáma: +40 266 210682

Feltöltő: Zsuzsánna

Feltöltve: 2010. Július 16. 12:26

Megtekintve 1008 alkalommal | Szóljon hozzá!
 Mirákulum Máréfalván

-          Közösségépítő kulturális értékmegörző program-

Szervezők:

Artera Alapítvány, Kölik Hagyományőrző Egyesület, Polgármesteri Hivatal Máréfalva                                                                                                                                                             

Jellege: Szabadtéri zenés- táncos, néphagyományokra épülő előadás, kultúrális programok.

                     Kölik- barlanglyuk és környéke, 2010. Augusztus 8-15

A Máréfalvi Mirákulum különleges Szent István napi rendezvény Erdélyben. Különlegessége abban áll, hogy nem közvetlenül kapcsolódik az Államalapító nevéhez, hanem azáltal, hogy a magyar történelem egyik megpróbáló kihívása, a tatárjárás felidézésével a Székelyföld - Máréfalva - helyi hagyományaihoz köti a jeles évfordulót.  Ily módon nem a harci dicsőség, a virtus, hanem a békés megmaradás, a szülőföld és annak szellemi, anyagi értékeihez való ragaszkodás gondolatát helyezi az előadás aktualitásba simuló mondanivalójának középpontjába.

Az intenzív próbák, amelyeket  nemzetközileg elismert profi író, rendező, zeneszerző, díszlet-és jelmeztervező vezet, a nyár folyamán egy  hónapos, naponkénti megfeszített munkát igényelnek.

A hely- és hagyományismerettel rendelkező szakavatott művészek bevonása azért is szükséges, mert a Máréfalvi Mirákulum előadásának -kulturális jelentőségén túl- van egy másik feladata is, amely a község gazdasági jövőjéhez kötődik.

Köztudott, hogy a Hargita aljában fekvő, faragott-festett székelykapuiról híres községen nagyon sok erdélyi, anyaországi és más bel-és külhoni látogató utazik keresztül.

  A községhez tartozó földek termőerejük és az időjárás sajátossága miatt  azonban egyre kevesebb reményt adnak arra, hogy biztonságos jövendőt szolgáló megélhetést nyújtsanak az itt lakóknak és a következő nemzedékeknek.

 A község ellenben mind földrajzi fekvése, mind hagyományai, mind erdeinek vadállománya folytán, valamint a "civilizációs " ártalmaktól még mentes környezeti tényezők jóvoltából rendkívül alkalmas a falusi turizmus felvirágoztatására. Ennek propagálásához azonban nem elégséges a "Hargita nosztalgia", a "székely mítosz", hanem, hogy Kodály Zoltán szavaival éljünk: a tiszta forrásból merített, sajátos és vonzó népművészet, az értékközpontú szórakozási lehetőségek megteremtése is elengedhetetlenül fontos manapság.

 Gazdaságpolitikai és társadalmi szemszögből nézve ezt a szegmentumot is szolgálnia kell a Máréfalvi Mirákulum Közösségépítő és értékmentő programok sorozatának.Hozzászolások [ Új hozzászolás ]

Elöző|1|Következő
EGY NAGY MARHASÁG AZ EGÉSZ, (...................).
 
KÖLIK
2010 Augusztus 3.
miert nem rakjak az uj képeket ki?
és nem a 2006 ban keszulteket
 
zsofi
2010 Augusztus 16.


H i r d e t é s
Partnerek Szekelyfold Más Rádió Kreativ Project Székelyszentlelek hircentrumpontro Régió Magazin Erdély TV Duna Stúdió Digital 3 Televízió Star Radio