Weboldalunk karbantartás alatt áll. Az esetleges kiesésekért, hibákért elnézést kérünk. Köszönjük!
H i r d e t é s
Augusztus 2018
KeSzeCsüSzoVa
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
Hirdetés

Henrik Ibsen: Nóra

Az esemény véget ért.

Ellenőrzött információk

Helység: Székelyudvarhely

Helyszín: Tomcsa Sándor Színház, nagyterem, stúdiótér

Időpont: 2011. Október 30. 19:00 - 2011. Október 30. 20:30

Kategória: Kulturális Kultúrális események - RSS hírcsatorna

Szervező: Tomcsa Sándor Színház

Kapcsolattartó személy: Tomcsa Sándor Színház Feltöltő

Kapcsolattartó személy telefonszáma: +40 266-212.131

Feltöltő: Feltöltő

Feltöltve: 2011. Október 21. 21:40

Megtekintve 702 alkalommal | Szóljon hozzá!
A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház előző évadának sikeres előadását, Henrik Ibsen: Nóra című drámáját tekinthetik meg az érdeklődőkoktóber 30-án, vasárnap este 19 órától. A Csurulya Csongor rendezte előadást bérleten kívül játssza a társulat.

Fordította: Németh László

Szereposztás:

Torvald Helmer, ügyvéd: Szűcs - Olcsváry Gellért
Nóra, a felesége: P. Fincziski Andrea
Rank doctor: Kulcsár - Székely Attila
Lindéné: László Kata
Krogstad, ügyvéd: Tóth Árpád

Rendező: Csurulya Csongor
Jelmez: Vidovenyecz Edina
Mozgás: Lőrincz József
Hang: Lőrincz József
Fény: Toásó István

Ha én volnék Nóra,… kezdetű mondatoknak nincs értelme, mert egy előadásban, adott az, hogy milyen és ki Nóra. A hangsúly inkább az, hogy én vagyok-e ez a Nóra. A felismerés az azonosulással, mélyebb hatást vált ki, ezért Nóra csak egy van, de minden nőben megtalálható különböző mélységű érzelmi szinten.
Boldogok a lelki szegények… De azok akik időközben meggazdagodnak, tudatukra ébrednek, boldogtalanokká válnak? Minden jel arra mutat, hogy IGEN! Feladni kell adni mindent az önmegismerésért ahhoz, hogy ráébredjünk, kizsákmányoltak bennünket? Ha elveszik tőlünk azt, amiben a legjobban hiszünk, újrakezdhető az élet, vagy egyáltalán folytatható?
Csurulya Csongor


Nóra az a tipikus női alak, aki megpróbálja a legmegfelelőbb családi modell látszatát fenntartani.
Nő, aki bár mindent megtesz családjáért, nem kérkedik vele, nem vár érte köszönetet vagy dicséretet, nem abban leli meg boldogságát, ha ő lehet a középpontban.
Ennek ellenére azt, hogy mi játszódik le Nórában, csak ő tudhatja igazán, a lelki vívódásai nem ábrázolhatóak. S bár már volt példa arra, hogy alternatívát nyújtottak, hogyan kellene Nórának folytatnia életet, mi lenne a legmegfelelőbb számára, miután ráeszmél, hogy mégsem a családi lét a legideálisabb, mégis az a legfontosabb, hogy szélsőséges lépésre szánja el magát.
Ibsen drámájában az jelenti a tetőpontot, mikor a főhősnő eljut arra a pontra, hogy már semmi nem képes visszatartani őt, elhagyja családját, és olyan útkeresésbe kezd, amelyben Én-je ki tud teljesedni.
A mai emancipált társadalomban egy ilyen lépés megtétele nem bír akkora jelentőséggel, mint amekkora súlya van Nóra számára, de ma is sokszor szembesülünk azzal az érzéssel, hogy életünk nem a megfelelő irányba halad, ezért megpróbálunk változtatni rajta, az áhított cél elérésének érdekében. Ebben a pontban látom annak lehetőségét, hogy a néző, mint szemlélő azonosulhasson Nórával, az ő sorsával, és ennek eredményeként merjen cselekedni, akármilyen nagy erőfeszítésbe is kerül. Az, hogy végül ki mit érhet el egy sorsfordító tettel, csak rajta múlik, a legfontosabb, hogy cselekedjünk.

Csomós Tünde Timea


Jegyfoglalásért és további információkért hívja a 0266-212131-es tel. Számot vagy írjon az kozonsegszervezo@szinhaz.ro e-mail címre.
Jegypénztárunk munkanapokon 11-14 óráig valamint 15-17 óráig tart nyitva, illetve az előadások napján 11-14 óráig és előadás előtt egy órával.


Hozzászolások [ Új hozzászolás ]

Nincsenek hozzászólások.

H i r d e t é s
Partnerek Szekelyfold Más Rádió Kreativ Project Székelyszentlelek hircentrumpontro Régió Magazin Erdély TV Duna Stúdió Digital 3 Televízió Star Radio