Weboldalunk karbantartás alatt áll. Az esetleges kiesésekért, hibákért elnézést kérünk. Köszönjük!
H i r d e t é s
Szeptember 2018
KeSzeCsüSzoVa
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Hirdetés

Portugál - Fekete István diákbérlet

Az esemény véget ért.

Ellenőrzött információk

Helység: Székelyudvarhely

Helyszín: Művelődési Ház – nagyterem

Időpont: 2011. Április 27. 19:00 - 2011. Április 27. 21:00

Kategória: Kulturális Kultúrális események - RSS hírcsatorna

Szervező: Tomcsa Sándor Színház

Kapcsolattartó személy: Tomcsa Sándor Színház Feltöltő

Kapcsolattartó személy telefonszáma: +40 266-212.131

Feltöltő: Feltöltő

Feltöltve: 2011. Április 6. 12:57

Megtekintve 351 alkalommal | Szóljon hozzá!
Egressy Zoltán: Portugál című tragikomédiájának előadását szerdán, április 27-án este 19 órától tekinthetik meg, érvényes a Fekete István diákbérlet.

Szereposztás:

Masni - Márton Réka
Bece - Antal D. Csaba
Kocsmáros - Kulcsár-Székely Attila
Retek - Szűcs-Olcsváry Gellért
Pap - Posta Ervin
Csipesz - Barabás Árpád
Asszony - László Kata
Sátán - Dunkler Róbert
Feleség - Jakab Orsolya
Bittner - Dénes Gergely

Rendező: Zakariás Zalán m.v.

Fény: Toásó István
Hang: Lőrincz József

Egressy Zoltán darabjának története egy Irgács fantázianevű magyar faluban játszódik, valahol a világ végén. A szerző, a fantázia segítségével, teret nyit egy olyan helyszín és világ megteremtésére, ahol a valóságtól elrugaszkodva egy keserű mese bontakozik ki a sors reménytelenségéről. Egy furcsa kisfalu ez, ahol az emberek el vannak zárva a világtól, saját életük pedig egy mindennapos semmittevés az alkohol gőzében. Nem is tudják, mi történik a világban, a „saját rendjük” szerint élve küszködnek önmagukkal. Meg vannak győződve arról, hogy az életük úgy van rendjén, ahogy van. A történet központi tere egy kocsma, a találkozások helye, itt a legszembetűnőbb az, hogy semmi esély arra, hogy bármi változás is végbemenjen az itteni emberek életében.
A nyomort groteszk humorral ábrázoló szöveg ellentmondásos figurákat sorakoztat fel, sem elítélni, sem elfogadni nem lehet ezeket a szereplőket, mert annyira életszerűek, hogy akár napjainkban is bármelyik elzártabb faluban szembesülhetünk ezzel a fajta felvilágosulatlansággal. Ezzel szembesülve ráébredünk arra, hogy mennyire buták vagyunk mi emberek, olyan mértékben ragaszkodunk a megrögzött szokásainkhoz, hogy egy idő után magával ragad a hétköznapok semmittevése, észre sem vesszük mi zajlik körülöttünk, csak telnek a napok, és ez teljesen megfelel. Felcsillan a halvány remény arra, hogy van igény a változásra, azáltal, hogy az egyik szereplő a nagyvárosban próbál szerencsét. Ez egy emberközeli és földszagú előadásnak tud alapanyag lenni. A kispolgári létet expresszíven domborítja ki a szerző. A kocsmáros lánya, Masni, férjhez kellene, hogy menjen, mert mindenki szerint már abban a korban van. Ő nem szeretne hozzámenni az édesapját erről meggyőző Retekhez, mivel nem szereti a fiút. A faluban megjelenik egy pestről vidékre menekült kezdő író, aki abban a hitben indult útnak, hogy élve eljut Portugáliáig. A titokzatos idegen és a lány egymásba szeret, ez a szerelem egy gondtalannak tűnő illuzórikus világba repíti a lányt, addig tart a rózsaszín felhő, amíg megérkezik az idegen felesége, s haza akarja vinni férjét. A nagyvilági nő itt szembesül azzal, hogy őt tulajdonképpen elhagyták, hisz a férj Portugáliába készül, és oda nem visz magával senkit. Masni megbocsát az idegennek, hiszen benne látja a továbblépés esélyét, azt, hogy valaha is ki tud kerülni az őt körülvevő szennyből. Már mindenki elment, az összes barátja és ezek után próbálta győzködni önmagát arról, hogy jó az neki, ha egy kiskocsmában élheti le az életét. Ebből az illúzióból rángatja ki az a bizonyos idegen, s elhiteti vele, hogy szereti. Masni amilyen naiv és „együgyű”, bedől a férfinak, és csak akkor eszmél rá a valóságra, amikor eljegyzésre kerül a dolog. Megszűnik az egyetlen lehetőség a boldogságra, vagyis, hogy elhagyja ezt a falut.

                                                                                          Zakariás Zalán, rendező


Hozzászolások [ Új hozzászolás ]

Nincsenek hozzászólások.

H i r d e t é s
Partnerek Szekelyfold Más Rádió Kreativ Project Székelyszentlelek hircentrumpontro Régió Magazin Erdély TV Duna Stúdió Digital 3 Televízió Star Radio