Weboldalunk karbantartás alatt áll. Az esetleges kiesésekért, hibákért elnézést kérünk. Köszönjük!
H i r d e t é s
Május 2018
KeSzeCsüSzoVa
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
Hirdetés

Szálinger Balázs: Köztársaság

Az esemény véget ért.

Ellenőrzött információk

Helység: Székelyudvarhely

Helyszín: Tomcsa Sándor Színház

Időpont: 2013. Május 10. 19:00 - 2013. Május 10. 21:00

Kategória: Kulturális Kultúrális események - RSS hírcsatorna

Szervező: Tomcsa Sándor Színház

Kapcsolattartó személy: Tomcsa Sándor Színház

Kapcsolattartó személy telefonszáma: 0266-212131

Feltöltő: Orsolya

Feltöltve: 2013. Május 8. 14:15

Megtekintve 284 alkalommal | Szóljon hozzá!
 
A Köztársaság című dráma különleges tehetséggel és bölcsességgel megírt történet, hiszen a politikához van kötődése, de nem ez a lényege: ugyanis magánéleti történetsorozatról szól, amely több párhuzamos történet révén megmutatja, milyen mélyen nyúl bele a politika az emberek magánéletébe. Kiderül, milyen könnyen tönkre lehet tenni rengeteg életet azáltal, hogy a politikának megvannak a maga szabályai és „különös” erkölcsei – mondta a rendező. Hozzátette: a cím ellenére nem hétköznapi szinten aktuális a darab, hanem „mélyáramokat” ragad meg.
A rendező reményét fejezte ki, hogy a székelyudvarhelyi előadás alapján „fel fogják fedezni” Magyarországon is a darabot, hiszen jó szerepek vannak benne, rendkívül szellemes annak ellenére, hogy a humora bonyolult és drámailag mély műről van szó. „A szerző több olyan történetet ír meg, amelynek során a néző megrendül, később nevet, ismét megrendül, majd újból nevet” – mondta a rendező, aki szerint egy színdarabnak az a nagy erénye, amikor a közönség egyszerre tud nevetni és sírni.

Telihay Péter küldetésének tekinti a magyar kortárs drámák bemutatását. Mint mondta, megszállottan keresi a magyar műveket függetlenül attól, hogy Felvidéken, Délvidéken, Erdélyben vagy Kárpátalján íródtak. „Megszállottan hiszem, hogy a magyar darabokat, ha csak kicsit is színpadképesek, be kell mutatni” – mondta. Rámutatott: az elmúlt időszakban a kortárs magyar drámaírók megannyi friss áramot és fuvallatot hoztak be a drámairodalomba, ezért meg kell jelenniük a színpadon, hiszen szükségünk van rájuk.

A rendező először dolgozik a székelyudvarhelyi társulattal, amelyről elmondta, hogy jó összetételű és fantáziagazdagon dolgozik. A székelyudvarhelyi előadás egyik aktualitása az, hogy Szálinger Balázs szorosan kötődik az erdélyi élethez, hiszen sok időt töltött Kolozsvárott és Székelyföldön – fűzte hozzá a rendező.

A szerző a Köztársaság című alkotásáért 2012-ben megkapta Az évad legjobb magyar drámája díjat a Színházi Dramaturgok Céhétől.

Bővebb információ: www.szinhaz.ro
 
Hozzászolások [ Új hozzászolás ]

Nincsenek hozzászólások.

H i r d e t é s
Partnerek Szekelyfold Más Rádió Kreativ Project Székelyszentlelek hircentrumpontro Régió Magazin Erdély TV Duna Stúdió Digital 3 Televízió Star Radio