Weboldalunk karbantartás alatt áll. Az esetleges kiesésekért, hibákért elnézést kérünk. Köszönjük!
H i r d e t é s
Szeptember 2018
KeSzeCsüSzoVa
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Hirdetés

Jégverésnapi határkerülés Székelyderzsben

Az esemény véget ért.

Ellenőrzött információk

Helység: Székelyderzs

Helyszín: Művelődési Ház

Időpont: 2010. Június 26. 12:00 - 2010. Június 26. 23:00

Kategória: Kulturális Kultúrális események - RSS hírcsatorna

Szervező: Székelyderzsi Önkormányzat

Kapcsolattartó személy: Szőcs Klára

Kapcsolattartó személy telefonszáma: +40 741-033.783

Feltöltő: Klára

Feltöltve: 2010. Június 25. 10:01

Megtekintve 323 alkalommal | Szóljon hozzá!
 Június utolsó szombatja fogadalmi, dologtiltó nap, amelyet különleges áhítattal és istentisztelettel ülnek a derzsiek és vendégeik. A mellette álló vasárnappal kispünkösdként élik – az utóbbi évtizedben falunappal is ünneplik. Idén hetedik alkalommal kerül megrendezésre június 26–27-én a rendezvénysorozat, amely egy régi hagyomány köré épül.
Az 1800-as évek elején több éven keresztül elverte a jég a falu határát. Egy asszony álmot látott, amelyben az állt, hogy minden esztendőben meg kell kerülni a határt, hogy a falu ne maradjon termény és betevő falat nélkül.

Az 1815. esztendőről Uzoni Fosztó Pál, akkori derzsi lelkész így ír: „Ez az esztendő Dersnek az az emlékezetes szomorú esztendő, melyben a kétszeri jégeső miatt nem aratott búzát, nem szedett törökbúzát, aratott penig csak zöld zabot október végin. Bár ilyen esztendeje soha még az ő hajnalára se virradna. Ennek emlékezetére kivánja az Eccla Innep gyanánt szentelni junius utolsó szombattyát.”

Azt is feljegyezték, hogy 1902. május 19-én és június 17-én tyúktojás nagyságú jég verte el a határt. Emlékezetes a Viharsarokban 1996 nyarának tomboló ítéletideje is. Az emlékező és ülőünnep formájában változott ugyan – mert kezdetben csak a férfiak járták a határt, az asszonyok pedig időközben koszorúkötéssel foglalatoskodtak –, de tartalmában és üzenetében nem. Az egyházközség keblitanácsának határozatát máig betartják.
Az ünneplés rendje

Három fiatal lóháton, dobszóval behívja a falut. A déli harangszó előtt a vártemplom körül gyülekeznek a lakosok és vendégeik, majd lóháton, szekereken, zsoltárokat énekelve kivonulnak a határba. Visszafelé a barázdák között a konfirmandusok szüleikkel koszorút kötnek, amelyeket a későbbiekben is a templomban tartanak.

Az ünnepélyes határjárás után harangzúgás kíséri az érkezőket az ősi várfal megnyitott kapuján át az istentiszteletre. A hagyomány része, hogy asszonyok kürtőskalácsot sütnek, és a istentisztelet után megkínálják a résztvevőket. Jégkár ellen és a termésért, közvetve az életminőségért ajánlják fel a megjelölt nap cselekvéseit, szentelményeit és alamizsnáját.
 
VII. Székelyderzsi Falunapok programja

A déli harangszót követi a polgármesteri megnyitó és a köszöntések után indul a lovas, szekeres határjárás. Az ünnepi istentisztelet 15 órakor kezdődik és megkoszorúzzák az I. világháborús emlékművet. Majd a Művelődési Házban felavatják a turisztikai irodát. 17 órától, az ünnepi műsor keretében fellép a székelyderzsi unitárius egyház gyermeknéptánc csoportja valamint Asszonykórusa, amit a János Zsigmond általános iskola I–IV. osztályának műsora követ.
21 órától szabadtéri bál kezdődik a régi iskola udvarán.
 


Hozzászolások [ Új hozzászolás ]

Nincsenek hozzászólások.

H i r d e t é s
Partnerek Szekelyfold Más Rádió Kreativ Project Székelyszentlelek hircentrumpontro Régió Magazin Erdély TV Duna Stúdió Digital 3 Televízió Star Radio