Weboldalunk karbantartás alatt áll. Az esetleges kiesésekért, hibákért elnézést kérünk. Köszönjük!
H i r d e t é s
Június 2018
KeSzeCsüSzoVa
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
Hirdetés

Templomok a föld alatt - kiállítás a Haáz Rezső Múzeumban

Az esemény véget ért.

Ellenőrzött információk

Helység: Székelyudvarhely

Helyszín: Haáz Rezső Múzeum

Időpont: 2013. Augusztus 21. 10:00 - 2013. December 21. 10:00

Kategória: Kulturális Kultúrális események - RSS hírcsatorna

Szervező: Haáz Rezső Múzeum

Kapcsolattartó személy: Haáz Rezső Múzeum

Kapcsolattartó személy telefonszáma: 0266-218375

Feltöltő: Klára

Feltöltve: 2013. Augusztus 21. 09:28

Megtekintve 1055 alkalommal | Szóljon hozzá!
Templomok a föld alatt címmel nyílt kiállítás  a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban.
A kiállítás az év végéig látogatható.

Körülbelül tíz éve annak, hogy ismét főállású régésze van a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumnak. „Folyamatosan zajlottak és zajlanak most is az ásatások – mondta Miklós Zoltán intézményvezető –, de nagy örömünkre szolgál, hogy nemcsak a múzeum kezdeményezésére, nemcsak az intézményfenntartó és a megye segítségére számíthatunk, hanem egy-egy községben igen gyakran a lelkes civilek és a helyi intézmények támogatására is. Az évek során szakembergárdánkat két fiatal és tehetséges régész – Sófalvi András és Nyárádi Zsolt – gyarapította, akiknek érdeklődési területe akár évtizedekre meghatározhatja a kutatások irányát. Így nemcsak leletmentés zajlik, hanem olyan feltárások is történhettek, amelyek a máréfalvi Kovács Piroska és a Lövétén élő történész, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont munkatársa, Mihály János segítségével valósulhattak meg. A leletek feldolgozásában óriási segítséget kaptunk a kanadai ArchaeoTek Canada jóvoltából, ugyanis Andrei Gonciar vezetésével idén nyáron két turnusban több mint hatvan külföldi diák és antropológus szakember vett részt az ásatásokban, illetve a leletek számítógépes feldolgozásában, és ez a program a következő években is folytatódik.”

A Templomok a föld alatt című kiállítás röviden ismerteti azokat a helyszíneket, ahol kutatások zajlottak. Bár rendkívülinek mondható leletek nem bukkantak felszínre, minden egyes tárgynak helytörténeti jelentősége van. A látvány az ásatás folyamatában bontakozik ki, annak fotódokumentációja, a tárgyak rekonstrukciója, az emberi és állati maradványok elemzése azonban a későbbiekben is fontos részletekről árulkodhat. Ez a bemutatkozás csupán előhírnöke annak a nagyobb lélegzetű kiállításnak, amelyet jövőre tervez a múzeum, és melynek során majd összesítik a 2005–2013 közötti időszak kutatási eredményeit. Annyi biztos, hogy a feltárt templomok majd mindegyike Árpád-kori, késő Árpád-kori, beilleszthető abba régészeti és művészettörténeti kutatásfolyamba, amelyen Orbán Balázs, Dávid László vagy éppenséggel a Ferenczi Géza–Ferenczi István kutatópáros haladt a korábbi tudósgenerációk idején. Egyébként nemcsak a tervezett kutatások és a civil ötletek, hanem a bizonyos földmunkákkal járó felújítások is generálják a kutatást, ilyen fontos esemény volt a közelmúltban a Márton Áron téren végzett ásatás is, amely értékes részletekkel bővítette a város múltjáról alkotott képet. Miklós Zoltán bízik abban, hogy hamarosan kutatási lehetőséghez jutnak a Székely Támadt-várban is, amely a város egyik legrégebbi építményeként sok izgalmas részletet rejteget magában.


szh.ro


Hozzászolások [ Új hozzászolás ]

Nincsenek hozzászólások.

H i r d e t é s
Partnerek Szekelyfold Más Rádió Kreativ Project Székelyszentlelek hircentrumpontro Régió Magazin Erdély TV Duna Stúdió Digital 3 Televízió Star Radio