Weboldalunk karbantartás alatt áll. Az esetleges kiesésekért, hibákért elnézést kérünk. Köszönjük!
H i r d e t é s
Szeptember 2018
KeSzeCsüSzoVa
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Hirdetés

TEMPLOMOK A FÖLD ALATT- Állandó régészeti kiállítás

Az esemény véget ért.

Ellenőrzött információk

Helység: Székelyudvarhely

Helyszín: Haáz Rezső Múzeum

Időpont: 2014. Július 24. 11:00 - 2014. December 31. 23:45

Kategória: Kulturális Kultúrális események - RSS hírcsatorna

Szervező: Haáz Rezső Múzeum

Kapcsolattartó személy: Haáz Rezső Múzeum

Kapcsolattartó személy telefonszáma: 0266-218375

Feltöltő: Klára

Feltöltve: 2014. Július 24. 10:23

Megtekintve 2792 alkalommal | Szóljon hozzá!

TEMPLOMOK A FÖLD ALATT

Állandó régészeti kiállítás Udvarhelyszék középkori templomásatásairól

Középkori templomaink tudományos igényű kutatása régiónkban a 20. század végéig politikai okoknál fogva elhanyagolt, mondhatni mellőzött volt, mindössze Keresztúrszéken került sor egyházi épületek régészeti jellegű feltárására (Szentábrahám, Székelykeresztúr), mindemellett a templomjavítások során felszínre kerülő föld alatti jelenségekről néhány esetben vázlatos rajzok vagy feljegyzések is készültek (Bögöz, Felsőboldogfalva). A 90-es évektől felgyorsult a templomok felújításának üteme, melyeket csak alkalomszerűen kísért kisebb-nagyobb lélegzetű régészeti kutatómunka (Székelydálya, Felsősófalva, Farcád).

A szakemberhiány pótlása, a helyi kezdeményezések és a folyamatos templomfelújítások eredményeképpen az elmúlt években széleskörű régészeti kutatómunkára nyílt lehetőség Udvarhelyszék mintegy kéttucatnyi középkori vagy kora újkori templomában, jelentős eredményekkel gazdagítva azok építéstörténetének és vallási, egyházi életének megismerését. A szisztematikus feltárások révén napjainkra a középkori régészet e speciális szakiránya, az egyházrégészet az udvarhelyszéki archeológia „húzóágazata“ lett.

A TEMPLOMOK A FÖLD ALATT című kiállítás célja ezen tudományos eredmények bemutatása a nagyközönség számára. A korszerű muzeológia eszközök használata révén a látogató betekintést nyer a régész mindennapi munkájába, megismerve annak munkamódszereit, szakmai fogásait.

Noha egy-egy lelet látszólag kiragadva kerül a látogató szeme elé – a modern tudományos igényeknek megfelelően – az egész tárlaton végig követhető az a szemlélet, amely a tárgyat és a kontextust egységként kezeli, hisz az apró részletekből és megfigyelésekből felépített történelem hitelesen csak ekképpen rekonstruálható.

Udvarhelyszék templomásatásain – a kiállítás révén – virtuális sétát téve, elkülönülten lehet megtekinteni a legfontosabb kutatások eredményeit: szövegek, képek, rajzok társulnak a tárgyi leletek együttesével, az egyház és a középkori hitélet egyes jellemvonásait (viselet, ékszerek, temetkezési szokások) jelenítve meg. Az ásatások érdekes színfoltját képezi egy-egy világi jellegű lelet (pl. evőár, kályhacsempe).

A munkamódszerek és a felszínre került maradványok élővé tételét szolgálja egy ásatási részlet rekonstrukciója. Ehhez hasonlót láthat egy templomásatásra bátorkodó látogató: falakat, sírokat, kőfaragványokat, és szerencsés esetben falkép-részleteket. Az elpusztult homoródszentmártoni Szent László-legenda freskói azon kivételes esetek közé tartoznak, melyeket nem a régésznek kell rekonstruálnia egy olyan szerencsés leletösszefüggésből, mint a lövétei lópata-ábrázolás.

Tematikus sarkokban a bővebb információk szerezhetők a telekfalvi, bögözi, máréfalvi, lövétei és homoródszentmártoni templomásatásokról.

A szisztematikus régészeti kutatások legfontosabb tudományos mondanivalója: az udvarhelyszéki középkori templomok zöme Árpád-kori eredetű, és jóval sűrűbb volt a templomos falvak hálózata, mint azt az írott, illetve művészettörténeti adatokból korábban tudtuk; Udvarhelyszéken a késő Árpád-korban legalább félszáz egyházas hellyel számolhatunk.

 

 http://www.hrmuzeum.ro/Hozzászolások [ Új hozzászolás ]

Nincsenek hozzászólások.

H i r d e t é s
Partnerek Szekelyfold Más Rádió Kreativ Project Székelyszentlelek hircentrumpontro Régió Magazin Erdély TV Duna Stúdió Digital 3 Televízió Star Radio