Weboldalunk karbantartás alatt áll. Az esetleges kiesésekért, hibákért elnézést kérünk. Köszönjük!
H i r d e t é s
Szeptember 2018
KeSzeCsüSzoVa
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Hirdetés

Veszprém Város Vegyeskar hangversenye

Az esemény véget ért.

Ellenőrzött információk

Helység: Székelyudvarhely

Helyszín: Művelődési Ház

Időpont: 2010. Augusztus 27. 19:00 - 2010. Augusztus 27. 21:00

Kategória: Kulturális Kultúrális események - RSS hírcsatorna

Szervező: Művelődési Ház

Kapcsolattartó személy: Pataki Julia

Kapcsolattartó személy telefonszáma: +40 266-214440

Feltöltő: Julia

Feltöltve: 2010. Augusztus 21. 11:01

Megtekintve 901 alkalommal | Szóljon hozzá!
Az udvarhelyi Művelődési Házban: aug. 27.-én 19 órakor kerül sor a Veszprém Város Vegyes Kar hangversenyére.


Hozzászolások [ Új hozzászolás ]

Elöző|1|Következő
A veszprémi énekesek székelyföldi útjuk során két koncertet adnak: Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeumben augusztus 26-án 19 órakor, és augusztus 27-én 19.30-kor Székelyudvarhelyen a Művelődési Házban. Az augusztus 29-i 11.30-kor kezdődő misén is közreműködünk az udvarhelyi Kis Szent Teréz templomban.  
 
Kórusunk az alábbi műsorral készült székelyföldi koncertjeire:

 

BÁRDOS Lajos                     Veszprémi Jelhang

   (1899-1986)

 

KODÁLY Zoltán                  Ének Szent István királyhoz

(1882-1967)                                                 Székely keserves

 

BARTÓK Béla                      Levél az otthoniakhoz

   (1881-1945)

 

SZOKOLAY Sándor            Ima rontás ellen

   (*1931)

 

KOCSÁR Miklós                  Hegyet hágék

   (*1933)                                (Népi imádság Erdélyi Zsuzsanna gyűjtéséből)

 

ORBÁN György                   Ave verum

   (*1947)                                Daemon irrepit callidus

 

Pietro MASCAGNI               Húsvéti kórus – a Parasztbecsület c. operából

   (1863-1945)

 

LISZT Ferenc                        Tu es Petrus – a Krisztus oratóriumból

   (1811-1886)

 

ERKEL Ferenc                      Szózat

(1810-1893)                                                 Keserű bordal – a Bánk bán c. operából

 

Reneszánsz és népi bordalok a férfi „Kadarkar” előadásában

 

KODÁLY Zoltán                  Nauszikaá

                                               Vejnemöjnen muzsikál

 

KARAI József                       Székelyföldi szerelmi dalok

   (*1927)

 
Szebényi Noémi, a kórus titkára
2010 Augusztus 24.
Itt olvashatják az érdeklődők a kórusunkról és karnagyunkról, Erdélyi Ágnesről összeállított ismertetőt:
 

VESZPRÉM VÁROS VEGYESKARA

 

Sepsiszentgyörgy magyar testvérvárosa, a Bakony lankái és a Balaton között elhelyezkedő patinás megyeszékhely, Veszprém. A város színvonalas, élénk kulturális, zenei életének meghatározó színfoltját képezik a városban működő zenekarok, kórusok. Köztük Veszprém Város Vegyeskara, a mára már egyesületi keretben működő önálló civil szerveződés, a város által támogatott kiemelt művészeti együttes.

 

A kórus 2006-ban ünnepelte alakulásának és az ország zenei életében való megjelenésének 50. évfordulóját. Az együttest Zámbó István karnagy alapította 1956-ban. A vezetése alatt eltelt negyed században a kórus a hazai és európai zenei élet ismert és elismert szereplőjévé vált. Számos versenyen nyert díjat és bejárta Európa színpadait.

Alapító karnagyától 2007. szeptemberében vett örök búcsút szeretett kórusa.

 

1989-től Erdélyi Ágnes karnagy a művészeti munka vezetője. Veszprém Megyei Jogú Város 1993-ban és 1996-ban Pro Meritis díj arany fokozatával, 1995-ben kollektív Pro Urbe díjjal 2006. ill. 2007. évben pedig Gizella díjjal ismerte el Veszprém Város Vegyeskara és karnagya Erdélyi Ágnes munkásságát. 2003-ban a Magyar Kultúra Napja alkalmából az együttes elsőként vehette át a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által alapított Csokonai Vitéz Mihály közösségi díjat, amely a folyamatosan és huzamosan magas színvonalon tevékenykedő amatőr művészeti együttesek illetve alkotók elismerésére szolgál. A Kórusok és Zenekarok Országos Szövetsége (KÓTA) az amatőr kórus kategóriában Veszprém Város Vegyeskarát tüntette ki  2007. évi díjával.

 

Az utánpótlás biztosítása és az ifjúság zenei és közösségi nevelésének céljával az egyesület néhány éve elkezdte tudatos kóruscsalád építési tevékenységét, amelynek eredményei mára kezdenek beérni. A felnőtt oratórium kórus mellett ifjúsági (Vokál) kórusuk és Csermák Gyermekkórusuk tagsága egyre bővül, művészeti teljesítményük egyre magasabb színvonalú.

 

Az együttes 20-25 alkalommal lép fel városában, a megyében, bel- és külföldön, de rendszeres szereplője volt 2007-ig Magyar Rádió - az azóta megszüntetett  - élő Kóruspódium hangversenyeinek is. Repertoárján a kórusirodalom korban és műfajban széles skálája megtalálható, a kamaraegyüttesre írt kis művektől a nagyszabású oratóriumokig. Szívesen mutatják be kortárs zeneszerzők műveit, több kompozíció született a felkérésükre. A kórus gyakran dolgozik vendég karmesterekkel és zenekarokkal, így a Győri Filharmonikus Zenekarral, a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekarral, a székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekarral és a szombathelyi Savaria Szimfonikus Zenekarral.

 

 Veszprém Város Vegyeskara gazdag története során négy alkalommal volt Europa Cantat Nemzetközi Éneklő Hét házigazdája, tagja az Europa Cantat Nemzetközi Kórusszövetségnek, és 1992. óta – a Városi Művelődési Központtal karöltve –  évente ad otthont különböző nemzetközi kórusrendezvényeknek, immár 10. éve a VIVACE fesztiváloknak. Első CD felvételük a színes karácsonyi repertoárból ad válogatást, második pedig a legkedvesebb kortárs magyar kisoratóriumokat rögzíti, köztük a Veszprém számára komponált Te Deum-ot.

A hangversenykórus summa cum laude minősítésű kórus az 50. jubileum alkalmával jubileumi évkönyvet, dalosfüzetet és az  50 év hangfelvételeiből készített válogatást bemutató CD-t, Aranylemezt jelentetett meg.

 

ERDÉLYI ÁGNES karnagy

 Meghatározó zenei indíttatást szülővárosában,  Nyíregyházán a Cantemus Gyermekkórusban, Szabó Dénes tanítványaként kapott. Debrecenben a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában zongora szakon érettségizett, majd a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián szerzett karvezetői és tanári diplomát. Kórusvezetést Zámbó István és Párkai István keze alatt tanult.

 

Számos kórusban szerzett énekesi és asszisztensi tapasztalatokat: mint a Zeneakadémia Liszt Ferenc Kamarakórusának tagja, a Magyar Rádió Gyermekkórusának előkészítő tanára, valamint templomi és világi énekkarok tagja vagy másodkarnagya. Tanárként is többféle munkában vett részt: dalosjáték tanítástól a karvezetés főiskolai oktatásáig sok korosztállyal dolgozott.

 

 1989. januárjában nyerte meg Veszprém Város Vegyeskara karnagyi pályázatát.  Közös munkájuknak számtalan szép sikere van: állandó hangversenyek, hangverseny körutak, kórusversenyek díjai, saját rendezésű fesztiválok és a máig elkészült három CD lemez. Veszprém város Pro Urbe és Gizella díjjal elismert művésze, sok  karnagyi különdíj birtokosa.

 A VVV mellett Erdélyi Ágnes a veszprémi Csermák Antal Zeneiskola tanára, szolfézst, tanít és gyermekkórust vezet. A veszprémi nyári nemzetközi kórusrendezvények, köztük a VIVACE kórusfesztivál művészeti vezetője. A KOTA megyei vezetője.

 
Szebényi Noémi, kórustitkár
2010 Augusztus 24.
Biztos a 19 óra? A Művelődési Ház titkárságán úgy tájékoztattak, hogy 19.30-kor lesz a koncert!
 
Szebényi Noémi
2010 Augusztus 24.


H i r d e t é s
Partnerek Szekelyfold Más Rádió Kreativ Project Székelyszentlelek hircentrumpontro Régió Magazin Erdély TV Duna Stúdió Digital 3 Televízió Star Radio