Weboldalunk karbantartás alatt áll. Az esetleges kiesésekért, hibákért elnézést kérünk. Köszönjük!
H i r d e t é s
Szeptember 2018
KeSzeCsüSzoVa
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Hirdetés

III. Bogárfalvi Falunapok

Az esemény véget ért.

Ellenőrzött információk

Helység: Bogárfalva

Helyszín: Kultúrotthon, sportpálya

Időpont: 2010. Augusztus 20. 11:00 - 2010. Augusztus 21. 23:00

Kategória: Más Más események - RSS hírcsatorna

Szervező: Protemp Alapítvány

Kapcsolattartó személy: Szőcs Klára

Kapcsolattartó személy telefonszáma: +40 741-033.783

Feltöltő: Klára

Feltöltve: 2010. Augusztus 20. 10:56

Megtekintve 966 alkalommal | Szóljon hozzá!
 Asszony, ember, öreg, fiatal várja – az egész falut igyekeztek megmozgatni a III. Bogárfalvi Falunapok szervezői, a Protemp Alapítvány tagjai.
Pénteken nyolcadik alkalommal ünnepelnek együtt Szent István-napot nyíregyházi barátaikkal. Hagyományos süteményeket díjaznak, kiderül, kié a legszebb porta, kik a legjobb hozamú tejtermelők. A falunap fénypontja a legtalpraesettebb székely lányok próbatétele. Aki kíváncsi egy ízig-vérig bogárfalvi ünnepre, azt ma  egy falat megáldott kenyérrel is várják. 
 régi magyar egyházi hagyomány szerint Nagyboldogasszony nyolcadában, amelybe az István-nap is beletartozott, aratásünnepet ültek. A bogárfalvi falunapok tartalmában ehhez igazodik. Asztalos Éva és a 35 fős nyírségi csoport ajándéka a megáldandó kenyér, melyet a pénteken 11 órakor kezdődő szentmise és áldáskérelem után szeretetvendégség keretében osztanak szét. 17 órától a kultúrotthonban fellép a székelyudvarhelyi Kékiringó néptánccsoport, majd a ruhabemutató után a „legeket” ismerhetjük meg.
Ízek, ízlések és hozam
10 helybéli asszony vállalta: hagyományos receptek alapján helyi kemencékben bogárfalvi süteményeket készít. Az oroszhegyi Boldizsár Gábor értékeli, majd díjazzák a tésztasütőket. A napokban Jakab Árpád kertészmérnök és Bakó Csilla az alapítvány képviseletében végigjárta a falut, a legrendezettebb portát keresve. A falunap hagyományos megmérettetésének számít a legszebb udvar tulajdonosainak nevesítése. De azt is tudják: vagy az udvar szép, vagy állatot tartanak. Nem kerülnek hátrányos helyzetbe azok sem, akik gazdálkodnak, és nem virágos az udvaruk. Kitüntetik azt a három tehenes gazdát, akik a legtöbb tejet adták be az elmúlt évben a tejcsarnokba.
Székely leány módra...
Az eladósorba cseperedett hajadonoknak, hogy elkeljenek, nem csak szemrevalóknak kell lenniük! A székely leány, hogy pártába kerülhessen, ahhoz talpraesett, ügyes, jó táncú és hangú... Az ügyességi próbák alatt nyitva lesz a legények és a zsűri szeme.
A kenyérszentelés ünnepén a (régi) mezei munkából matyó ingben és pöttyös szoknyában, mezítláb érkeznek az „aratólányok”. 
A második próba során Erdély különböző tájegységeinek, nemzetiségeinek viseletét öltik fel: származási helyéről, öltözékéről beszél a versenyző, bemutat egy helyi népdalt, vagy táncszólót jár.
A harmadik próba során pedig bogárfalvi székely ruhában a marosszéki táncot mutatják be szerre – ugyanaz a fiú hívja táncba. Biztosan kiválik a legrátermettebb. Aztán az egész falu népe táncra perdülhet: a bálhoz az élőzenét a zetelaki Tornai Dénes és zenekara szolgáltatja. 
„Elhordtak egy hegyet”
Bogárfalva határában egyetlen sima helyet sem tudtak kiválasztani, olyan dimbes-dombos. A férfiak közös munkával bizonyították: meg tudják oldani, hogy legyen sportpálya. Szombaton 15 órától a Step Dance mazsorettcsoport (Gyergyószentmiklós) produkciójával indul a pályaavató. A díszbeszédeket futballmérkőzés, sajtgurítás és más vetélkedők követik. A falunapokat a kultúrotthonban karaoke show, majd diszkó zárja DJ Golyóval.
A közösen megszelt kenyér mellé búzakoszorú is jár. Szép aratókoszorú a faluünnep – a közös munka eredményeinek, szépségeinek örömnapjai.


Hozzászolások [ Új hozzászolás ]

Nincsenek hozzászólások.

H i r d e t é s
Partnerek Szekelyfold Más Rádió Kreativ Project Székelyszentlelek hircentrumpontro Régió Magazin Erdély TV Duna Stúdió Digital 3 Televízió Star Radio